Διατροφή

Προβιοτικά: Aπαλύνουν τα συμπτώματα του κορονοϊού μετά την μόλυνση

Μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση του προβιοτικού Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη συμπτωμάτων σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται εντός επτά ημερών μετά την έκθεση στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η έρευνα είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε μορφή προδημοσίευσης στην πλατφόρμα bioRxiv, ενώσω υποβάλλεται σε επιστημονική αξιολόγηση. Παράλληλα με τον εμβολιασμό, πρόσθετες ασφαλείς, οικονομικά προσιτές και ταχέως εφαρμόσιμες στρατηγικές είναι καθοριστικές στην μάχη μας ενάντια στην πανδημία COVID-19.

Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γενική ευαισθησία σε μολυσματικούς παράγοντες μπορεί να μειωθεί με προβιοτική ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση προβιοτικών μπορεί να ενισχύσει τι μικροβίωμα με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτό να ρυθμίσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του.

Τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η κατανάλωση του προβιοτικού Lactobacillus μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ανάπτυξη λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις πνευμονίας και ακόμη και να μειώσει την σήψη σε υγιή βρέφη.

Ως εκ τούτου, τα προβιοτικά είναι μια ευρέως διαθέσιμη και χαμηλού κινδύνου μέθοδος για τον μετριασμό του κινδύνου της νόσου COVID-19, κυρίως σε περιοχές και περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Μεταξύ αυτών, τα προβιοτικά LGG είναι τα πιο πολλά υποσχόμενα, καθώς έδειξαν καλά αποτελέσματα σε διαφορετικές κλινικές δοκιμές και πειράματα in vivo.

Κατά συνέπεια, μια ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον δρ. Paul E. Wischmeyer και την δρ. Helen Tang από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, είχε ως στόχο να διερευνήσει τα υποτιθέμενα οφέλη της καθημερινής χρήσης του LGG σε άτομα που εκτίθενται στον κορονοϊό.

Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή

Για να απαντήσουν στο ερευνητικό τους ερώτημα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή δοκιμή στις ΗΠΑ, δοκιμάζοντας το προβιοτικό LGG ως μέσο προφύλαξης μετά την έκθεση στον κορονοϊό.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 182 άτομα ηλικίας άνω του ενός έτους που είχαν οικιακή επαφή με πρόσφατο (δηλαδή, λιγότερο από επτά ημέρες) κρούσμα COVID-19. Αυτοί οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν είτε για να λαμβάνουν καθημερινά LGG, είτε εικονικό φάρμακο για διάρκεια 28 ημερών. Επιπλέον, συνελέχθησαν δείγματα κοπράνων προκειμένου να αξιολογηθεί το μικροβίωμα του καθενός.

Η υπόθεση της μελέτης ήταν ότι η προφύλαξη με προβιοτικά LGG θα μείωνε σημαντικά τα συμπτώματα της COVID-19 εντός 28 ημερών (πρωτεύον τελικό σημείο), αλλά και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων διαγνώσεων μόλυνσης από κορονοϊό.

Πώς θα απαλύνετε τα συμπτώματα της COVID-19

Συνεχίζοντας την ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν προβιοτικά LGG είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα την 28η ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έλαβαν LGG είχαν ουσιαστικά παρατεταμένο χρόνο έως την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρόλο που υπήρχε μια τάση για μειωμένη επιβάρυνση της COVID-19 σε συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν LGG, αυτό το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. Επιπλέον, δεν υπήρχαν διαφορές που να σχετίζονται με το φύλο, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτωματική νόσο.

Τέλος, η ανάλυση μικροβιώματος έδειξε ξεκάθαρα πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν προβιοτικά είχαν σημαντικά μεγαλύτερη αφθονία του βακτηρίου Lactobacillus rhamnosus στο έντερό τους σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο, σε συνδυασμό με μια σημαντική αλλαγή στη συνολική δομή των μόνιμων μικροοργανισμών του εντέρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μικροοργανισμοί στο έντερο ως “συνεργάτες” κατά της COVID-19

Εν ολίγοις, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το προβιοτικό LGG μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την μόλυνση COVID-19, αλλά η αξία του βρίσκεται επίσης στο να σταματήσει την ανάπτυξη των συμπτωμάτων όταν καταναλώνεται ως προφύλαξη εντός επτά ημερών μετά την έκθεση στον κορονοϊό.

Αν και σε περιορισμένο μέγεθος δείγματος, η μελέτη υποδηλώνει ότι το προβιοτικό LGG είναι καλά ανεκτό και σχετίζεται με:

 • παρατεταμένο χρόνο για την ανάπτυξη της λοίμωξης COVID-19
 • μειωμένη συμπτωματική νόσο και
 • αλλαγές στη δομή του μικροβιώματος του εντέρου

“Περαιτέρω διερεύνηση της παρέμβασης με προβιοτικά LGG σε μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι δικαιολογημένη, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης της προφύλαξης πριν από την έκθεση, έναντι μετά την έκθεση στον κορονοϊό, με προβιοτικά LGG σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου”, τονίζουν οι ερευνητές.

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί μας, η δική μας μικροχλωρίδα του εντέρου, μπορούν να θεωρηθούν ως απαραίτητοι σύμμαχοι στην μάχη κατά της COVID-19, αλλά και εναντίον άλλων πιθανών πανδημικών ασθενειών στο μέλλον.

Προβιοτικά: Σε ποιες τροφές υπάρχουν

Παραδείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων:

 • τυρί cheddar, gouda ή μοτσαρέλα
 • κεφίρ
 • βουτυρόγαλα
 • γιαούρτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραδείγματα άλλων προβιοτικών μη-γαλακτοκομικών τροφών περιλαμβάνουν:

 • μη γαλακτοκομικά γιαούρτια
 • kimchi
 • κομπούτσα (kombucha)
 • natto (ένα τρόφιμο που παράγεται από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση)
 • ξινολάχανο
 • tempeh, ένα δημοφιλές υποκατάστατο κρέατος
 • ελιές που έχουν υποστεί επεξεργασία με νερό ή με άλμη
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ