Διατροφή

Μαύρη σοκολάτα: Πόσο καλό κάνει στην υγεία και πότε πρέπει να την τρώμε;

Αν σας αρέσει η μαύρη σοκολάτα, πιθανότατα θα έχετε ακούσει για τις έρευνες που υποδηλώνουν ότι «η μαύρη σοκολάτα ευνοεί την ανθρώπινη υγεία και κυρίως την υγεία της καρδιάς». Ως εκ τούτου, η μαύρη σοκολάτα συμβάλλει καταλυτικά στη μακροζωία. Αλλά πόση σοκολάτα πρέπει να τρώμε για να ζήσουμε περισσότερο; Πιο κάτω, οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις, σύμφωνα με το Wikihealth.

Από πού προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος της μαύρης σοκολάτας;

Το μεγαλύτερο όφελος της μαύρης σοκολάτας προκύπτει από την περιεκτικότητά της σε κακάο, το οποίο περιέχει φλαβανόλες, μια μορφή φλαβονοειδούς. Οι φλαβανόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά, καθαρίζοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων. Την ίδια ώρα, μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο ελαστικά, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Σημειώνεται ότι οι φλαβανόλες μπορούν να καταστραφούν μέσω της επεξεργασίας, οπότε ορισμένοι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένης σοκολάτας με υψηλά επίπεδα κακάο (αυξημένη ποσότητα φλαβανολών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση σοκολάτα πρέπει να τρώμε για να αποκομίσουμε τα οφέλη της;

Μπορεί η κατανάλωση σοκολάτας να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, αλλά ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το πόση σοκολάτα (η σοκολάτα βοηθάει στην καύση του λίπους;) πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος για να αποκομίσει τα οφέλη της.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου οκτώ χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν κατά μέσο όρο 6 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα, είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα 6 γραμμάρια ωστόσο, δεν είναι ρεαλιστικά, καθώς αντιστοιχούν σε μια πολύ μικρή ποσότητα σοκολάτας και συγκεκριμένα σε ένα μόλις τετραγωνάκι μιας τυπικής μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε σοκολάτα για να αποκομίσουμε τα οφέλη της;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν από την ποσότητα στην οποία πρέπει να καταναλώνεται η σοκολάτα, υπάρχουν και μελέτες που εξέτασαν το πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται η σοκολάτα για να ευνοήσει την ανθρώπινη υγεία.

Μια ερευνητική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2011, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 114.000 άτομα  από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, βρήκε 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, 31% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και 29% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε όσους κατανάλωναν πολύ συχνά σοκολάτα και συγκεκριμένα περισσότερες από δυο φορές την εβδομάδα. Η εν λόγω μελέτη ωστόσο, συμπεριέλαβε όλους τους τρόπους πρόσληψης σοκολάτας (ροφήματα, μπάρες κ.α) και δεν έκανε διάκριση ανάμεσα σε μαύρη σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος.

Τελικά; Σε ποιες ποσότητες και πόσο συχνά πρέπει να τρώμε σοκολάτα;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη της σοκολάτας πρέπει να την καταναλώνει σε μικρές ποσότητες και όχι πολύ συχνά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά την ευεργετική επίδρασή της, η σοκολάτα σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να έχει το αντίθετο ή και κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν είχε καμία ευεργετική επίδραση σε όσους την κατανάλωναν καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη, υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία το πόση σοκολάτα θα καταναλώσει κάποιος (και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνει 2-3 σοκολάτες την ημέρα), αρκεί να ασκείται για να κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσε και να μην αντικαθιστά άλλα υγιεινά γεύματα με σοκολάτα, αποστερώντας από τον οργανισμό του τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Σημειώνεται ότι οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να προσέχουν την ποσότητα της σοκολάτας που καταναλώνουν, διότι η υπερκατανάλωσή της μπορεί να επηρεάσει το νεογνό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ