Διατροφή

Διατροφή: Το φρούτο που αποτελεί σύμμαχο κατά των ιώσεων του χειμώνα

Μικροσκοπικά, δροσερά και γεμάτα βιταμίνες, τα μανταρίνια είναι ένα από τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το μικρό τους μέγεθος μάλιστα και η ευκολία στο ξεφλούδισμα σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, αλλά και το γεγονός ότι είναι πιο γλυκά, καθιστούν το μανταρίνι ένα από τα πιο υγιεινά και πρακτικά σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr όσο η φλούδα τους όσο και η σάρκα τους είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Παρά το μικρό τους μέγεθος, αποτελούνται κατά 85% από νερό και μόλις ένα μανταρίνι να αποτελεί το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης της βιταμίνης C.

Eπιπλέον, είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές β-κρυπτοξανθίνης, ενός αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα των μανταρινιών και άλλων φρούτων. Τέλος, είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β6 και Β9, ή θειαμίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μανταρίνια, μαζί με τη φλούδα τους, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών που δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες αποτρέποντας χρόνιες παθήσεις. Εκτός από πλούσια πηγή της βιταμίνης C, είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η ναρινγίνη, η εσπεριδίνη, η τανγκερετίνη και η νομπιλετίνη.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης C είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία του δέρματος και τηςκαρδιάς, καθώς και για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μάλιστα, ερευνητικά στοιχεία συνδέουν τα φλαβονοειδή με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία του εγκεφάλου.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη C δημιουργεί στο σώμα αποτελεσματικούς φραγμούς άμυνας ενάντια σε ιούς και βακτήρια, με το ερευνητικό υλικό να αποδεικνύει ότι η βιταμίνη C, που βρίσκουμε πλούσια στα μανταρίνια, επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων και εμποδίζει τις οδούς που οδηγούν στο θάνατό τους. Επομένως, διατηρώντας ένα υγιές επίπεδο αυτών των κυττάρων, καταπολεμάτε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.

Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει τα φαγοκύτταρα – τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη 1-2 γραμμαρίων βιταμίνης C την ημέρα με μειωμένη βαρύτητα και διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.

Τα μανταρίνια, τέλος, βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων – μια ιδιότητα που έχει επίσης αποδοθεί στην εσπεριδίνη και τη ναρινγενίνη, δύο από τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φλούδα του μανταρινιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...
Ελληνοτουρκικά 0

Πιο επικίνδυνοι από τους "κολυμβητές της νύχτας"! Τούρκος αναλυτής: Η λύση στο θέμα των ΑΟΖ είναι Κοινή οικονομική ζώνη για Ελλάδα-Τουρκία

Μια νέα τάση δημιουργείται στο εσωτερικό της γείτονος και το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί...