Διατροφή

Διατροφή: Το φρούτο που αποτελεί σύμμαχο κατά των ιώσεων του χειμώνα

Μικροσκοπικά, δροσερά και γεμάτα βιταμίνες, τα μανταρίνια είναι ένα από τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το μικρό τους μέγεθος μάλιστα και η ευκολία στο ξεφλούδισμα σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, αλλά και το γεγονός ότι είναι πιο γλυκά, καθιστούν το μανταρίνι ένα από τα πιο υγιεινά και πρακτικά σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr όσο η φλούδα τους όσο και η σάρκα τους είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Παρά το μικρό τους μέγεθος, αποτελούνται κατά 85% από νερό και μόλις ένα μανταρίνι να αποτελεί το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης της βιταμίνης C.

Eπιπλέον, είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές β-κρυπτοξανθίνης, ενός αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα των μανταρινιών και άλλων φρούτων. Τέλος, είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β6 και Β9, ή θειαμίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μανταρίνια, μαζί με τη φλούδα τους, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών που δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες αποτρέποντας χρόνιες παθήσεις. Εκτός από πλούσια πηγή της βιταμίνης C, είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η ναρινγίνη, η εσπεριδίνη, η τανγκερετίνη και η νομπιλετίνη.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης C είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία του δέρματος και τηςκαρδιάς, καθώς και για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μάλιστα, ερευνητικά στοιχεία συνδέουν τα φλαβονοειδή με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία του εγκεφάλου.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη C δημιουργεί στο σώμα αποτελεσματικούς φραγμούς άμυνας ενάντια σε ιούς και βακτήρια, με το ερευνητικό υλικό να αποδεικνύει ότι η βιταμίνη C, που βρίσκουμε πλούσια στα μανταρίνια, επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων και εμποδίζει τις οδούς που οδηγούν στο θάνατό τους. Επομένως, διατηρώντας ένα υγιές επίπεδο αυτών των κυττάρων, καταπολεμάτε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.

Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει τα φαγοκύτταρα – τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη 1-2 γραμμαρίων βιταμίνης C την ημέρα με μειωμένη βαρύτητα και διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.

Τα μανταρίνια, τέλος, βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων – μια ιδιότητα που έχει επίσης αποδοθεί στην εσπεριδίνη και τη ναρινγενίνη, δύο από τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φλούδα του μανταρινιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara