Διατροφή

Τρία φρούτα με αντιφλεγμονώδη δράση που θωρακίζουν τον οργανισμό

Η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας διάφορων φρούτων καθημερινά, ανάλογα με την εποχή, μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και την άμυνα του οργανισμού. Για το φθινόπωρο, λοιπόν, ενδείκνυνται:

Μήλο

Η παροιμία για το μήλο που κάνει… πέρα τον γιατρό είναι πολύ πιθανό να έχει κάποια επιστημονική βάση. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 35.000 γυναίκες, η κατανάλωση μήλων -αλλά και αχλαδιών- συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Επίσης, τα βασικά συστατικά του μήλου -οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, η πηκτίνη και οι πολυφαινόλες- έχουν σχετιστεί, κυρίως σε ζωικές μελέτες, με αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και αύξηση στα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου.

Εσπεριδοειδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι διάσημα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά όπως τα φλαβονοειδή, καθώς και καροτενοειδή. Παρόλο που είναι λίγες οι έρευνες σε ανθρώπους σχετικά με τα εσπεριδοειδή, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα έχει αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτικές επιδράσεις, όπως η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρόδι

Οι μικροσκοπικοί καρποί του ροδιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και Κ, καλίου, φυτικών ινών και ισχυρών φυτοχημικών όπως οι ανθοκυανίνες και η ρεσβερατόλη. Σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να αποδίδονται τα οφέλη από την κατανάλωση ροδιού. Σύμφωνα με μια επανεξέταση ερευνών του 2020 για το ρόδι, φάνηκε ότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι ικανό να διατηρήσει υπό έλεγχο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...