Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Στεφανιαία νόσος: Πόσο επηρεάζει το κόκκινο κρέας στην διατροφή;

Εδώ και πολύ καιρό συζητιέται το κατά πόσο το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο, μια νέα μελέτη τονίζει ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο, για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου  (IHD), γνωστή ως στεφανιαία νόσος, σύμφωνα με το Wikihealth.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου;

Τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, για το κατά πόσο η πρόσληψη κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ήταν ανάμεικτα. Ωστόσο, νοουμένου ότι είναι πλέον διαθέσιμα νεότερα στοιχεία, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 13ων υπαρχουσών μελετών, στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε νέα συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται κατά 9% με κάθε επιπλέον 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, ενώ αυξάνεται ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 18% με κάθε επιπλέον 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος.

Πρέπει να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας όταν μιλάμε για θέματα καρδιάς;

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Liz Shaw, δεν χρειάζεται να αποκοπεί εντελώς το κόκκινο κρέας από την διατροφή ενός ανθρώπου, για να μπορέσει να διατηρήσει την υγεία της καρδιάς του. «Τα πάντα, όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να χωρέσουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή» υπογράμμισε η Shaw.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, η American Heart Association (AHA), συνιστά τον περιορισμό του κορεσμένου λίπους σε λιγότερο από το 5-6% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνει ενας άνθρωπος, κυρίως αν τα επίπεδα της χοληστερίνης του είναι υψηλά. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα άτομο λαμβάνει 2000 θερμίδες την ημέρα, η μέγιστη ποσότητα κορεσμένου λίπους που μπορεί να καταναλώσει θα πρέπει να κυμαίνεται από 11 μέχρι 13 γραμμάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν φυσικά κορεσμένα λιπαρά, ανάμεσα τους και πολλά κομμάτια κόκκινου κρέατος. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα κομμάτια. Τα άπαχα κομμάτια κρέατος, περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και ως εκ τούτου μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Μάλιστα, το βόειο κρέας, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και να διατηρήσουν στο φυσιολογικό τα επίπεδα της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.

Αν σας αρέσει το κόκκινο κρέας, εστιαστείτε στο πόσο άπαχο είναι, στα συνοδευτικά που βάζετε το πιάτο σας και μην το απομακρύνετε εντελώς από τη διατροφή σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ