Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων 20 διαφορετικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών που προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Mία διατροφή που περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών και νόσων.


Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα όπως το αβοκάντο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα συμβάλει και στην εμφάνιση μας αφού μας προσφέρει υγιή επιδερμίδα και μαλλιά, ενώ αυξάνει τον μεταβολισμό βοηθώντας στην απώλεια περιττών κιλών.

Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά του προτερήματα:

1. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά «USDA», μία δόση δηλαδή το ένα πέμπτο ενός αβοκάντο, (περίπου 40 γραμμάρια) περιέχει:

64 θερμίδες

σχεδόν 6 γραμμάρια λίπους

3,4 γραμμάρια υδατάνθρακα

λιγότερο από ένα γραμμάριο ζάχαρης

σχεδόν 3 γραμμάρια ινών

Τα αβοκάντο αποτελούν μεγάλη πηγή βιταμινών C, E, K και B-6, καθώς και ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φολικού οξέος, παντοθενικού οξέος, μαγνήσιο και κάλιο. Παρέχουν επίσης λουτεΐνη, β-καροτένιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

2. Κάνουν καλό στην όραση

Τα αβοκάντο περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοχημικά που συγκεντρώνονται στους ιστούς των ματιών παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στα αβοκάντο υποστηρίζουν επίσης την απορρόφηση άλλων ωφέλιμων λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών, όπως το β-καροτένιο.
Επίσης αν προσθέσετε το αβοκάντο στη διατροφή σας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποφύγετε την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και σχετίζεται με την ηλικία.

3. Συμβάλουν στην απώλεια βάρους

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με ίνες που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους αλλά και στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών. Σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος προσέξτε την ποσότητα του αβοκάντο που καταναλώνετε. Θυμηθείτε ότι το ένα τέταρτο είναι αρκετό για να σας δώσει τις θρεπτικές αξίες που χρειάζεστε χωρίς να λάβετε περιττές θερμίδες.
 

4. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα αβοκάντο μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι αυτός ο καρπός μπορεί να συμβάλει στη μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα.

Τα αβοκάντο μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου. με κάποια έρευνα να διαπιστώσει ότι τα φυτοχημικά που εξάγονται από το αβοκάντο μπορούν να αναστείλουν επιλεκτικά την ανάπτυξη των προκαρκινικών και καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσουν την απαλοιφή των καρκινικών κυττάρων, ενθαρρύνοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα.
 

5. Ανακουφίζουν από τους πόνους της αρθρίτιδας

Τα αβοκάντο είναι επίσης υψηλά στην καροτενοειδή βήτα-κρυπτοξανθίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA).
Τα εκχυλίσματα αβοκάντο και σογιέλαιου – που ονομάζονται σαπωνοειδή αβοκάντο και σόγια – έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οστεοαρθρίτιδα.

6. Βελτιώνουν την πέψη

Παρά την κρεμώδη υφή του, το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με περίπου 6-7 γραμμάρια ανά μισό φρούτο.
Η κατανάλωση τροφίμων με φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, να διατηρήσει μια υγιή πεπτική οδό και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

7. Φυσική αποτοξίνωση

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου, οι οποίες είναι κρίσιμες για την καθημερινή απέκκριση των τοξινών μέσω της χολής και των κοπράνων.

Η ουδέτερη γεύση του το καθιστά ιδανικό συστατικό σε πολλά γεύματα, από σαλάτες μέχρι κυρίως πιάτα. Μπορείτε να το συμπεριλάβετε από το πρωινό μέχρι και το βραδινό σας γεύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ