Διατροφή

Ζουν περισσότερο όσοι πίνουν λίγο από όσους δεν πίνουν καθόλου

Το να απολαμβάνετε μικρή ποσότητα ποτού σε καθημερινή βάση θα μπορούσε πραγματικά να συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής σας σε υγιή ηλικία 90 ετών, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, η οποία προέκυψε από μια ομάδα επιστημόνων στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ανακάλυψε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που απολαμβάνουν λίγο καθημερινό ποτό έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 90α γενέθλιά τους από όσους το αποφεύγουν εντελώς. Αλλά τα οφέλη περιορίζονται σε εκείνους που σταματούν σε ένα καθημερινό ποτό, καθώς οι πιθανοί...τακτικότεροι πότες είναι επιρρεπείς στο να πεθάνουν νωρίτερα. Ενώ οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωση κρασιού, οι άντρες βρέθηκαν να επωφελούνται περισσότερο από ποτά όπως το κονιάκ, το τζιν και το ουίσκι.

 

Για τη μελέτη, ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Piet van den Brandt και η ομάδα του παρακολούθησαν τις συνήθειες κατανάλωσης άνω των 5.500 ατόμων για 20 χρόνια. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που παρακολούθησε η ομάδα των Ολλανδών γεννήθηκαν το διάστημα 1914-1918, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εθελοντές έλεγαν τις συνήθειές τους κατανάλωσης οινοπνεύματος ενώ ήταν στη δεκαετία των εξήντα και εβδομήντα πριν οι ερευνητές εντοπίσουν πόσοι από αυτούς τα κατάφεραν να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Age and Aging, το 34% των γυναικών και το 16% των ανδρών έφθασαν εκείνη την ηλικία.Ωστόσο, όσοι έπιναν από 5 έως 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα - όσο ένα μικρό ποτήρι κρασί - ήταν 40% πιθανότερο να φτάσουν τα 90 χρόνια.

 

Στην έκθεσή του για τα ευρήματα, ο Δρ. Van den Brandt δήλωσε:

"Βρήκαμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε θετικά με την πιθανότητα να φθάσουν τα 90 χρόνια άνδρες και γυναίκες. Το κρασί συνδέθηκε με γυναίκες που φθάνουν στα 90 αλλά όχι με τους άνδρες. Αντ 'αυτού, η κατανάλωση τζιν, μπράντυ και ουίσκι αύξησε τη μακροζωία εκείνων"

Οι ερευνητές παραμένουν ασαφείς ως προς το γιατί οι μικρές ημερήσιες δόσεις αλκοόλ είναι τόσο ευεργετικές. Ωστόσο, οι ερευνητές επίσης προειδοποίησαν ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να γνωρίζουν πώς το αλκοόλ θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σημείωσαν επίσης ότι η μελέτη δεν πρέπει να θεωρηθεί ως έγκριση για την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο δρ van den Brandt είπε:

"Αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κανέναν που δεν καταναλώνει επί του παρόντος αλκοόλ ως κίνητρο για να αρχίσει να πίνει."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ