Διατροφή

Ποια είναι τα superfood που εν δυνάμει μας "δηλητηριάζουν";

Στην αναζήτηση μίας πιο υγιεινής διατροφής, κάποιες φορές μπορεί να οδηγούμαστε στην υπερβολή, κάτι που μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας.

Οι άνθρωποι αναζητούν σήμερα την υγεία και την ευεξία στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Συχνά όμως ούτε η άσκηση ούτε και η διατροφή είναι τόσο αθώες για αρκετά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, κάποιες υπερτροφές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η παγκόσμια βιομηχανία υγιεινής διατροφής παρουσιάζει πραγματική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες υπερδίαιτες και τις νέες μορφές γυμναστικής, διαρκώς, βρίσκουν και νέους υποστηρικτές. Συχνά, όμως, κρύβουν και σοβαρούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Τροφίμων, η υπερκατανάλωση ενός συγκεκριμένου σούπερφουντ, του λιναρόσπορου, θα μπορούσε να προκαλέσει ήπια δηλητηρίαση από κυάνιο.

Ειδικότερα, ο λιναρόσπορος περιέχει μια ουσία την αμυγδαλίνη, η οποία μπορεί να παράγει κυάνιο με την πέψη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων, μόλις τρεις κουταλιές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδιαθεσία σε ενηλίκους και σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανόν, μακροχρόνιες βλάβες ακόμη και νευρολογικά προβλήματα.

Εξάλλου, μία ακόμη φαινομενικά αθώα υπερτροφή, που τελευταία κερδίζει σε δημοφιλία, είναι τα δημητριακά πρωινού τύπου γκρανόλα. Αν έχεις το χρόνο να την φτιάξεις μόνος σου έχει καλώς, αλλά η γκρανόλα που αγοράζουμε στα καταστήματα, συχνά, είναι γεμάτη λίπη και ζάχαρη, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα και η σοκολάτα την κάνουν ακόμη πιο ανθυγιεινή.

Άλλο τέτοιο παράδειγμα υπετροφής που μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί αποτελεί και το σιρόπι αγαύης. Θεωρείται ένα υγιεινό υποκατάστατο για τη ζάχαρη και το μέλι. Στην πραγματικότητα όμως περιέχει κι αυτό φρουκτόζη και μάλιστα σε ποσοστό από 50 έως 90% αυτής που περιέχεται στην άσπρη ζάχαρη.

Το παραπάνω μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη σε μεγάλο ορίζοντα χρήσης, να αυξήσει το λίπος γύρω από την κοιλιά και να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι.

Τέλος, ενώ οι άνθρωποι μάλλον υποψιάζονται ότι οι χυμοί φρούτων που αγοράζουν από τα καταστήματα μπορεί να περιέχουν τρελές ποσότητες ζάχαρης, σίγουρα δεν γνωρίζουν ότι έχουν παστεριωθεί τόσο πολύ, που απλά μοιάζουν με τους φυσικούς χυμούς των οποίων φέρουν το όνομα και μάλλον βλάπτουν παρά μας χαρίζουν βιταμίνες κι άλλα χρήσιμα συστατικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ