Διατροφή

Αυτό είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ

Η καστανία είναι φυτό που ευδοκιμεί στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Ο καρπός της, το κάστανο, όπως και να καταναλωθεί-βραστος, ψητός-  έχει πλούσια γεύση, αρκετές θερμίδες, αλλά και  μεγάλη διατροφική αξία.

Γιατί είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ;

* Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

* Τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα.

* Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λ.π.

* Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

* Έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα  παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

* Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

* Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL).

* Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

* Υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

* Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη κ.λπ.

Πρόσφατα η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στα φυσικά συστατικά, απέδειξε ότι στην Αρκαδική Καστανιά κρυβόταν για αιώνες το μυστικό της αντιγήρανσης. Η Καστανιά της Αρκαδίας ανήκει, σύμφωνα με την έρευνα, στα κορυφαία αντιοξειδωτικά φυτά παγκοσμίως.

Ειδικότερα, τα φύλλα της είναι πλούσια πηγή ευεργετικών δραστικών ουσιών, με κυριότερη αυτών τη λουπεόλη -ουσία με ισχυρή αντιρυτιδική δράση, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ έως σήμερα σε καλλυντικό προϊόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ