Κλιμακώνεται η ανησυχία των διεθνών υγειονομικών αρχών για την εξάπλωση του χανταϊού, καθώς καταγράφονται σοβαρά περιστατικά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Μια Γαλλίδα ασθενής δίνει μάχη για τη ζωή της σε νοσοκομείο του Παρισιού, την ώρα που οι ιταλικές αρχές έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό προχωρώντας σε απομονώσεις ύποπτων κρουσμάτων σε Μιλάνο και Σικελία.
Σε μηχανική υποστήριξη στο Παρίσι με βαριά συμπτώματα
Η κρισιμότερη κατάσταση εντοπίζεται στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου νοσηλεύεται μια γυναίκα η οποία επέβαινε στο πληγέν κρουαζιερόπλοιο και επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η ασθενής βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη στο νοσοκομείο «Μπισάτ» (Bichat), καταβάλλοντας μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή.
Όπως εξήγησε ο Δρ Ξαβιέ Λεσκούρ, εξειδικευμένος καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων, η λοίμωξη από τον χανταϊό τής έχει προκαλέσει σοβαρά πνευμονικά και καρδιακά προβλήματα.
Οι θεράποντες ιατροί έχουν συνδέσει την ασθενή σε σύστημα εξωσωματικής οξυγόνωσης, με την αντλία αίματος να διοχετεύεται μέσω τεχνητού πνεύμονα, προκειμένου να υποστηριχθούν τα ζωτικά της όργανα που ανεπαρκούν.
40 ημέρες καραντίνα για Βρετανό τουρίστα
Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας προχώρησαν στην εσπευσμένη μεταφορά ενός Βρετανού τουρίστα στο εξειδικευμένο νοσοκομείο «Σάκκο» (Sacco) του Μιλάνου. Ο ταξιδιώτης τέθηκε αμέσως σε καθεστώς αυστηρής προληπτικής καραντίνας, στην οποία θα παραμείνει για το διάστημα των 40 ημερών.
Η άμεση κινητοποίηση προέκυψε έπειτα από επείγουσα ειδοποίηση που απέστειλε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας προς τη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης, διαπιστώθηκε ότι ο Βρετανός είχε στενή επαφή μέσα σε επιβατικό αεροσκάφος με προορισμό το Γιοχάνεσμπουργκ, με μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία κατέληξε λίγο αργότερα, χτυπημένη από τον ιό.
Συναγερμός και στη Σικελία με τουρίστρια από την Αργεντινή
Ο υγειονομικός κλοιός στενεύει και στη νότια Ιταλία. Στη Μεσσίνα της Σικελίας, μια τουρίστρια με καταγωγή από την Αργεντινή εισήχθη στο νοσοκομείο εμφανίζοντας συμπτώματα βαριάς πνευμονίας. Οι γιατροί την υπέβαλαν άμεσα σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε στέλεχος του χανταϊού.
Η γυναίκα είχε φτάσει αεροπορικώς στην Ιταλία πριν από δέκα ημέρες, προερχόμενη από συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη της Αργεντινής όπου ο ιός καταγράφεται ως ενδημικός, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων να αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία.