Τα τεχνητά γλυκαντικά που υπάρχουν σε καθημερινά τρόφιμα, από τα γιαούρτια έως τις τσίχλες και τα αναψυκτικά, μπορεί να επηρεάζουν τη σκέψη και τη μνήμη, σύμφωνα με μία μελέτη.
Όπως έδειξε, όσοι τα καταναλώνουν καθημερινά σε μέτριες ή μεγάλες ποσότητες, έχουν πολύ ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους. Η φθορά τους ισοδυναμεί σαν να γερνάει ο εγκέφαλός τους πρόωρα κατά περισσότερο από 1 χρόνο στη διάρκεια μιας οκταετίας.
Το εύρημα αυτό παρατηρήθηκε σε μεσήλικες (έως 60 ετών), αλλά όχι στις μεγαλύτερες ηλικίες, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν τον δυνητικό αντίκτυπο που έχουν επτά τεχνητά γλυκαντικά στις νοητικές δεξιότητες.
Τα επτά γλυκαντικά που αξιολογήθηκαν ήταν:
- Η ασπαρτάμη
- Η σακχαρίνη
- Η ακελσουλφάμη-Κ
- Η ερυθριτόλη
- Η ξυλιτόλη
- Η σορβιτόλη
- Η ταγκατόζη (ή ταγατόζη)
Η μελέτη διεξήχθη σε 12.772 δημοσίους υπαλλήλους στη Βραζιλία. Κατά την έναρξή της είχαν μέση ηλικία 52 ετών και το 55% ήταν γυναίκες. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, μέσω των οποίων υπολόγισαν οι επιστήμονες πόσα τεχνητά γλυκαντικά κατανάλωναν. Υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι συμμετέχοντες έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά (πλην της ταγκατόζης) είχαν κατά 62% ταχύτερη έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων τους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δυσκολεύονταν πολύ περισσότερο να θυμούνται και να ανακαλούν στη μνήμη τους λέξεις, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα τεχνητά γλυκαντικά. Η διαφορά ήταν σαν να είχε γεράσει ο εγκέφαλός τους 1,6 χρόνια περισσότερα από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η «μεγαλύτερη κατανάλωση» ήταν κατά μέσον όρο 191 mg τεχνητών γλυκαντικών ημερησίως (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού). Ένα κουτάκι αναψυκτικό λάιτ με ασπαρτάμη, περιέχει 200-300 mg, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι συμμετέχοντες που έκαναν «μέτρια κατανάλωση» περιορίζονταν σε 66 mg τεχνητών γλυκαντικών ημερησίως. Και όσοι κατανάλωναν «τα λιγότερα» τεχνητά γλυκαντικά, περιορίζονταν σε 20 mg ημερησίως, κατά μέσον όρο.
Ωστόσο και εκείνοι που έκαναν μέτρια κατανάλωση, παρουσίαζαν αυξημένη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους. Στην πραγματικότητα, «είχαν κατά 35% ταχύτερο ρυθμό έκπτωσης, που ισοδυναμεί με 1,3 περισσότερα χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Claudia Kimie Suemoto, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του São Paulo.
Η Dr. Suemoto διευκρίνισε ότι η νέα έρευνα ήταν απλώς μία «μελέτη παρατήρησης». Αυτό σημαίνει ότι παρατήρησαν οι επιστήμονες μία συσχέτιση και δεν απέδειξαν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, «δεν μπορούμε να πούμε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Ωστόσο ως φαίνεται συμβάλλουν σε αυτήν», εξήγησε.
Και πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μεσήλικες καλό είναι να χρησιμοποιούν λιγότερα τεχνητά γλυκαντικά.