Νέα επιστημονικά ευρήματα αναδεικνύουν έναν επίφοβο δεσμό μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της ανάπτυξης μιας διαταραχής του εγκεφάλου, την επιληψία. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Epilepsia, διεξήχθη από το London Health Sciences Centre Research Institute (LHSCRI) και τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής Schulich του Western University. Οι ερευνητές εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ μακροχρόνιας έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και αύξησης των νέων διαγνώσεων επιληψίας σε ενήλικες κατοίκους του Οντάριο.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η ανάλυση ανέδειξε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε μικροσκοπικά σωματίδια (PM2.5) που αποτελούν μέρος της ρύπανσης του αέρα, αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας κατά 5,5%. Ακόμη πιο έντονη ήταν η επίδραση του όζοντος, η οποία σχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 9,6%. Επίσης, όσον αφορά το διοξείδιο του αζώτου (NO₂), τα ευρήματα ήταν πιο πολύπλοκα. Αν και συνολικά φάνηκε να σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο επιληψίας, στους ηλικιωμένους άνω των 65 η σχέση αντιστράφηκε.
«Ελπίζουμε πώς η εργασία αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναθεώρηση περιβαλλοντικών πολιτικών και τη διασφάλιση επαρκών πόρων και υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά σε περιοχές που επιβαρύνονται με υψηλή ρύπανση», τόνισε ο Δρ. Jorge Burneo, καθηγητής στο Schulich Medicine & Dentistry, ερευνητής στο LHSCRI και νευρολόγος στο London Health Science Centre.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από την Καναδική Κοινοπραξία για την Έρευνα στην Αστική Περιβαλλοντική Υγεία και τα συνέδεσε με διοικητικά δεδομένα υγείας της επαρχίας του Οντάριο, τα οποία αναλύθηκαν στο Ινστιτούτο Κλινικών Αξιολογικών Επιστημών (ICES). Η μελέτη εστίασε σε άτομα ηλικίας 18 έως 80 ετών, εξαιρώντας όσους έπασχαν από άλλες σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως καρκίνο του εγκεφάλου. Σε βάθος εξαετίας καταγράφηκαν 24.761 νέες περιπτώσεις επιληψίας.
Προοπτικές για μελλοντική έρευνα και πρόληψη
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αξιοποιεί συνδεδεμένες βάσεις δεδομένων για να εντοπίσει άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση και της διάγνωσης επιληψίας σε ενήλικες. Τα αποτελέσματα προσφέρουν νέα στοιχεία στο διαρκώς αυξανόμενο πεδίο που εξετάζει πώς το περιβάλλον επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα συνιστώμενα όρια ποιότητας. Αν και έχει ήδη τεκμηριωθεί η σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, η παρούσα μελέτη προσθέτει νέα δεδομένα για τη σχέση της με τη νεοεμφανιζόμενη επιληψία.
Η επιληψία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες νευρολογικές διαταραχές παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου 6 στα 1.000 άτομα ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, οι ασθενείς με επιληψία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή αποδεικνύεται αναποτελεσματική.
«Η σημασία της μελέτης έγκειται στο ότι μπορεί να συμβάλει σε στρατηγικές πρόληψης, οι οποίες θα μειώσουν τον αριθμό των νέων περιπτώσεων», ανέφερε η Tresah Antaya, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα κλινικών νευρολογικών επιστημών. «Οι κρίσεις επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητα, περιορίζοντας τη δυνατότητα για εργασία, ανεξαρτησία και οδήγηση. Η ελπίδα μας είναι αυτή η έρευνα να αποτελέσει θεμέλιο για έναν κόσμο όπου λιγότεροι άνθρωποι θα επηρεάζονται από την επιληψία».
Ως επόμενο βήμα σε αυτό το έργο, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι δασικές πυρκαγιές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας. «Το περιβάλλον μας παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία μας» κατέληξε ο Δρ. Burneo.