Υγεία

Νέα επαναστατική συσκευή για την επιληψία εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο κρανίο εφήβου

Ελπίδα σε όσους πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις έρχεται να δώσει μια νέα συσκευή τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά.

Ο Oran Knowlson, ένα αγόρι με σοβαρή επιληψία έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δοκίμασε την νέα αυτή συσκευή που τοποθετήθηκε στο κρανίο του για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Ο νευροδιεγέρτης, ο οποίος στέλνει ηλεκτρικά σήματα βαθιά στον εγκέφαλό του, έχει μειώσει τις επιληπτικές κρίσεις του κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 80%. Η μητέρα του, Τζάστιν, είπε στο BBC ότι ήταν πιο ευτυχισμένος και είχε «πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η χειρουργική - δοκιμαστική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο, όταν ο Oran ήταν 12 ετών. Σήμερα είναι 13 ετών.  Ο Oran, από το Somerset, έχει σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή επιληψίας που ανέπτυξε σε ηλικία μόλις 3 ετών.

Έκτοτε βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές καθημερινές κρίσεις που κυμαίνονται από δώδεκα έως εκατοντάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 «Του έκλεψε όλη την παιδική του ηλικία» λέει η μητέρα του και εξήγησε ότι είχε μια σειρά από διαφορετικές κρίσεις, πέφτει στο έδαφος, τινάζεται βίαια, χάνει τις αισθήσεις του. Μάλιστα κατά καιρούς σταματάει και να αναπνέει γι΄αυτό και χρειαζόταν επείγουσα φαρμακευτική αγωγή για να τον αναζωογονήσει.

Ο Όραν έχει αυτισμό και ΔΕΠΥ, αλλά η μητέρα του υποστηρίζει ότι η επιληψία του είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα: «Είχα ένα λαμπρό τρίχρονο παιδί και μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη των κρίσεων επιδεινώθηκε γρήγορα η κατάστασή του και έχασε πολλές δεξιότητες» είπε η μητέρα του Τζάστιν.

Ο νευροδιαβιβαστής Picostim που του εγκαταστάθηκε στον εγκέφαλο κατασκευάζεται από την βρετανική εταιρεία Amber. Η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν για την παιδική επιληψία, αλλά μέχρι τώρα τοποθετούνταν νευροδιεγέρτες στο στήθος, με καλώδια μέχρι τον εγκέφαλο.

Ο Oran χρειάστηκε ένα μήνα για να αναρρώσει από την επέμβαση προτού ενεργοποιηθεί ο νευροδιεγέρτης. Όταν είναι ενεργοποιημένος, ο Oran δεν μπορεί να τον νιώσει. Και μπορεί να επαναφορτίζει τη συσκευή κάθε μέρα μέσω ασύρματων ακουστικών, ενώ ασχολείται με πράγματα που του αρέσουν, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.

«Βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση» είπε η μητέρα του και πρόσθεσε ότι οι  νυχτερινές του κρίσεις είναι επίσης «πιο σύντομες και λιγότερο σοβαρές».

Στο πλαίσιο τγων δοκιμών, σε τρία ακόμη παιδιά με σύνδρομο Lennox-Gastaut θα τους εγκατασταθεί ο  νευροδιεγέρτης.

Επί του παρόντος, ο Oran λαμβάνει ένα συνεχές ηλεκτρικό ερέθισμα από τη συσκευή του.

Η οικογένεια του Οράν γνωρίζει ότι η θεραπεία του δεν είναι πραγματική θεραπεία, αλλά είναι αισιόδοξη ότι θα συνεχίσει να βγαίνει από τη σκιά που τον έριξε η επιληψία του.

Ο νευροδιεγέρτης Picostim , που ανήκει στην Amber Therapeutics, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...