Υγεία

Καμπανάκι των ειδικών για τα κουνούπια που μεταφέρουν θανατηφόρους ιούς: Έχουν εγκατασταθεί σε 18 χώρες της ΕΕ - Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Τα κουνούπια τίγρης, διαβόητα για τη μεταφορά του θανατηφόρου δάγκειου πυρετού, έχουν εντοπιστεί ή εγκατασταθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες της ΕΕ, αποτελώντας αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με το gazzetta.gr

Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί αυτά τα έντομα που προκαλούν ασθένειες. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι οι θερμότερες θερμοκρασίεςκατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες επέτρεψαν στα αιμοβόρα παράσιτα να ευδοκιμήσουν στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχουν συνδέσει την παρουσία των κουνουπιών με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην ήπειρο. Προειδοποιούν ότι τα αυξημένα διεθνή ταξίδια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο περισσότερων τοπικών κρουσμάτων, μεταξύ άλλων και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Γαλλία, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αρχές βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας αποκάλυψε ότι λαμβάνονται μέτρα για την παρακολούθηση και την παγίδευση των εντόμων ως προετοιμασία για πιθανές απειλές ασθενειών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρει ότι τα κουνούπια τίγρης έχουν «εγκατασταθεί» στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Αυτό υποδηλώνει ότι τα κουνούπια έχουν αναπτύξει αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς ικανούς να αναπαραχθούν σε αυτές τις χώρες. Μόλις εγκατασταθούν, η εξάλειψή τους είναι σχεδόν αδύνατη.

Η αυξανόμενη παρουσία των κουνουπιών τίγρης στην Ευρώπη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένη παρακολούθηση και μέτρα ελέγχου για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...