Υγεία

Η υπερτροφή που βοηθάει στο αδυνάτισμα, μειώνει το σάκχαρο και προλαμβάνει τον καρκίνο

Μαζί με την υπέροχη γεύση της, αυτή η υπερτροφή αποτελεί μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για κάθε πτυχή της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

΄Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα oloygeia.gr ένα φλιτζάνι έχει μόλις 24 θερμίδες, 1,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1,8 γραμμάρια διαιτητικών ινών και σχεδόν το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β3 (νιασίνη) και 17,56% βιταμίνης Β5. Έχει επίσης το 20% της συνιστώμενης βιταμίνης D καθώς και έναν σημαντικό αριθμό αμινοξέων, γνωστά και ως δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης.

Τι είναι τα μανιτάρια ενόκι

Τα μανιτάρια Enoki είναι πολύ γνωστά προσαρμογόνα μανιτάρια στις ασιατικές χώρες. Το Enoki έχει μια ήπια γεύση και λεπτή τραγανή αίσθηση, ενώ μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό.

Οφέλη για την υγεία

Όπως και άλλες εξωτικές ποικιλίες τα μανιτάρια ενόκι χρησιμοποιούνται στην ανατολική ιατρική εδώ και αιώνες για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων. Σήμερα, η επιστήμη διαπιστώνει ότι υπάρχουν μερικά πραγματικά οφέλη από την ένταξη μανιταριών ενόκι στη διατροφή σας, όπως:

  1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  2. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
  3. Μειώνουν το σάκχαρο, την υπέρταση και τη χοληστερόλη
  4. Μπορεί να καταπολεμήσουν τους καρκίνους και τους όγκους

1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως και άλλα μανιτάρια, το ενόκι διαθέτει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση του οξειδωτικού στρες προλαμβάνοντας παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2014 δείχνουν ότι τα χάμστερ στα οποία δόθηκε σκόνη και εκχύλισμα μανιταριού ενόκι είχαν επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης έως και 99,7%, τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις ελεύθερων ριζών στον οργανισμό τους.

2. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρώσιμα μανιτάρια γενικά έχουν δράση κατά της παχυσαρκίας. Επιπλέον, τα ενόκι είναι μια καλή πηγή συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA) – ενός φυσικού λιπαρού οξέος που συνήθως βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το οποίο βοηθά στη μείωση του λίπους του εντέρου και φαίνεται ότι ενεργοποιεί ένζυμα που μεταβολίζουν το λίπος.

3. Μειώνουν το σάκχαρο, την υπέρταση και τη χοληστερόλη

Τα βιολογικά ενεργά συστατικά του μανιταριού ενόκι, όπως οι διαιτητικές ίνες, οι πολυσακχαρίτες και η μυκοστερόλη έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Επειδή το ενόκι είναι πλούσιο σε αυτές τις ενώσεις, η κατανάλωση αυτού του βρώσιμου μανιταριού θα μπορούσε να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και στην επιτάχυνση της αποσύνθεσης της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τη συγκέντρωσή της στο αίμα.

4. Μπορεί να καταπολεμήσουν τους καρκίνους και τους όγκους

Το ενόκι έχει αντικαρκινική δράση χάρη στις πολλές βιοδραστικές ουσίες του, όπως οι φαινολικές ενώσεις, οι βήτα-γλυκάνες και των γλυκοπρωτεΐνες, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.

Μελέτες από το 2006 αποκάλυψαν την αντικαρκινική δυνατότητα του εκχυλίσματος ενόκι, το οποίο φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των του καρκίνου του μαστού.

Πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα ενόκι μείωσε την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, των καρκινικών κυττάρων του στομάχου και είχε γενικά αντικαρκινική δράση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ