Υγεία

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος;

Ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, με βασική λειτουργία την ρύθμιση του μεταβολισμού, είναι ο θυρεοειδής. Ωστόσο, επιδρά σε κάθε όργανο, διασφαλίζοντας πλήθος λειτουργιών, από την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, έως την κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας.

Για να επιτελέσει αυτές τις λειτουργίες ο θυρεοειδής, λαμβάνει εντολές από τις εγκεφαλικές περιοχές της υπόφυσης, μέσω της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH), και έμμεσα από τον υποθάλαμο μέσω της εκλυτικής ορμόνης της θυρεοτρόπου ορμόνης (TRH), σχηματίζοντας τον άξονα Υποθάλαμο-Υπόφυση-Θυρεοειδής, που ελέγχει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το όνομά του προέρχεται από το σχήμα του (θυρεός ή ασπίδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρίσκεται στη μέση του λαιμού, ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα, ενώ οι ιστοί του αποτελούνται από δύο είδη κυττάρων: Τα θυλακιώδη κύτταρα, που προέρχονται από το προέντερο και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4) και τα παραθυλακιώδη κύτταρα, που παράγουν καλσιτονίνη, η οποία συμμετέχει στον οστικό μεταβολισμό και στον μεταβολισμό του ασβεστίου) και έχουν νευροενδοκρινική προέλευση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...