Υγεία

Ιλαρά: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες- Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό

Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου  καθώς  προτρέπουν τους πολίτες να χορηγηθούν άμεσα τις χαμένες δόσεις του εμβολιασμού για την ιλαρά, ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψε ταχεία διάδοση της ιλαράς με περισσότερα από 306.000 κρούσματα σε μόλις ένα χρόνο (αύξηση κατά 79%). Στην Ελλάδα η τελευταία επιδημία ιλαράς εντοπίστηκε το 2017-2018 με περισσότερα από 3.200 κρούσματα και 4 θανάτους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Ιλαρά – Συστάσεις

 

1.Δύο δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24–36 μηνών (μπορεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής.

2.Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με 2η δόση, να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

3.Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιασθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

4.Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

5.Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

6.Οσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Ιλαρά: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο 

 

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

-Εκπαιδευτικοί.

-Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

-Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.

-Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).»

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...