Υγεία

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: 4 αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών

Η ρευματολόγος κ. Αγγελική Κοτσαλίδου και ο κ. Γεώργιος Κήτας, Επιμελήτρια και Διευθυντής αντίστοιχα του Τμήματος Ρευματολογίας του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, μιλούν για όλες τις θεραπευτικές επιλογές και καθημερινές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με τη νόσο

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) χαρακτηρίζεται από πρωινή δυσκαμψία, πρήξιμο  και πόνο των αρθρώσεων, αλλά και την πιθανότητα προσβολής άλλων οργάνων, π.χ. του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο ygeiamou.gr.

Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα με υπεροχή στις γυναίκες. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την λειτουργικότητα και γενική υγεία του ατόμου.

Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντικές για την έκβαση, οπότε εάν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, πρέπει να αξιολογηθούν από ρευματολόγο άμεσα. Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα στην εποχή μας είναι πολλές, με σκευάσματα, είτε από του στόματος, είτε ενέσιμα. Εμπλουτίζονται συνεχώς και στην πλειονότητα  είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, αλλά χρειάζονται προσεκτική διαχείριση από ειδικούς, εξατομίκευση και τακτική κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση. Επίσης, λόγω της ανοσοκαταστολής που συνεπάγονται αυτές οι θεραπείες ανάλογα σχεδιάζεται και συνιστάται η εμβολιαστική κάλυψη των ασθενών αυτών, προκειμένου να αποφευχθούν λοιμώξεις και επιπλοκές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρα από τη φαρμακευτική παρέμβαση, μία πιο συνολική αντιμετώπιση είναι εξίσου σημαντική. Κατά καιρούς, άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μπορεί να ωφεληθούν από φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, τροποποίηση του χώρου εργασίας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων, δηλαδή προβλημάτων υγείας που μπορεί να σχετίζονται με τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή τη θεραπεία της (π.χ. λοιμώξεων, οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακού κινδύνου). Συγκεκριμένες συμπληρωματικές θεραπείες οι οποίες έχουν αξιολογηθεί σωστά και προσφέρονται από εξειδικευμένα άτομα (π.χ. ο βελονισμός) μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Για ένα συνολικά καλό επίπεδο υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντική η αλλαγή μερικών καθημερινών συνηθειών. Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: διακοπή του καπνίσματος (το οποίο, μεταξύ των ευρέως γνωστών κινδύνων, σχετίζεται και με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης, αυξημένη βαρύτητα και ελλιπή απόκριση στη θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας), διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους και σύσταση εξατομικευμένης φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με καλή διατροφή.

Άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μπορούν πλέον να έχουν εξαιρετική ποιότητα ζωής, πλήρη δραστηριότητα και φυσιολογική καθημερινότητα αρκεί να διαγνωσθούν άμεσα και να θεραπευθούν αποτελεσματικά από τον ρευματολόγο τους και άλλους εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών υγείας με οργανωμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ