Υγεία

Διακοπή αλκοόλ: Τι αλλάζει στον οργανισμό μετά από έναν μήνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλά οφέλη από τη διακοπή του αλκοόλ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και για τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ μόνο σε κοινωνικές συναντήσεις ή συνηθίζουν να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες γενικότερα, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Όπως εξήγησε ο Tavis Glassman, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο, πολλές φορές οι άνθρωποι επιδίδονται σε συμπεριφορές που δεν γνωρίζουν καν γιατί τις υιοθετούν. Μια από αυτές είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η διακοπή του για ένα μήνα, είναι πολύ σημαντική για την υγεία του σώματος.

Πώς ταξινομούνται τα διάφορα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ;

Η κατανάλωση αλκοόλ ταξινομείται σε διάφορα επίπεδα, που είναι ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού, ορίζεται ως η κατανάλωση δύο ποτών ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες και η κατανάλωση ενός ποτού ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως:

-Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε μια μέρα ή η κατανάλωση δεκαπέντε ή περισσοτέρων ποτών σε μια εβδομάδα για τους άνδρες.
-Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτών σε μια μέρα ή η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα για τις γυναίκες.

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα με τη διακοπή του αλκοόλ για ένα μήνα;

Η διακοπή του αλκοόλ για ένα μήνα, μπορεί να προκαλέσει θετικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στο ακόλουθο χρονοδιάγραμμα.

Πρώτη μέρα χωρίς αλκοόλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί δυνητικά να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης μόλις οκτώ ώρες μετά την τελευταία επαφή τους με το αλκοόλ.

Σύμφωνα με την Anne M. Larson, ιατρό και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τα συμπτώματα στέρησης του αλκοόλ που μπορούν να παρατηρηθούν την πρώτη μέρα μετά τη διακοπή του είναι η ευερεθιστικότητα και η ανησυχία. Τα συμπτώματα αυτά φτάνουν στο αποκορύφωμά τους σε 72 ώρες από την τελευταία επαφή με το αλκοόλ, όμως τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα στέρησης, θα πρέπει να ζητούν βοήθεια και συμβουλές από έναν επαγγελματία γιατρό, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα στέρησης του αλκοόλ είναι τα ακόλουθα:

-Πονοκέφαλος
-Έντονη ανησυχία
-Τρέμουλο
-Αυπνία
-Αλλαγές στη διάθεση
-Κόπωση
-Γαστρεντερικές διαταραχές
-Ψευδαισθήσεις
-Επιληπτικές κρίσεις
-Ταχυπαλμία
-Αυξημένη αρτηριακή πίεση
-Γρήγορη αναπνοή
-Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
-Υπερθερμία (αυξημένη θερμοκρασία σώματος)

Τα άτομα που καταναλώνουν περιστασιακά ή μόνο σε κοινωνικές περιστάσεις αλκοόλ, από την πρώτη κιόλας μέρας της διακοπής αυτής τους της συνήθειας, θα δουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να ανακάμπτει και να ενδυναμώνεται, καθιστώντας πιο εύκολη την καταπολέμηση λοιμώξεων. Να υπενθυμίσουμε ότι το ανθρώπινο σώμα, για 24 ώρες μετά από ένα έντονο μεθύσι, αδυνατεί να καταπολεμήσει την οποιαδήποτε λοίμωξη.

Ταυτόχρονα και νοουμένου ότι το ποτό μειώνει τα αντανακλαστικά, ακόμη και μια μέρα μακριά από το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη πιθανότητα τραυματισμού και ατυχήματος.

Μια εβδομάδα χωρίς αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή στο έντερο και αλλάζει τη μικροχλωρίδα του.

Όταν ένας άνθρωπος σταματήσει να καταναλώνει αλκοόλ για μια εβδομάδα, σύμφωνα με την Debbie Petitpain, διαιτολόγο με έδρα το Τσάρλεστον, θα παρατηρήσει ευνοϊκές αλλαγές στο γαστρεντερικό του σύστημα. Το πεπτικό σύστημα επουλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την διακοπή του αλκοόλ και ως εκ τούτου η φλεγμονή απομακρύνεται και οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου διορθώνονται. Την ίδια ώρα, το αλκοόλ ερεθίζει την επένδυση του εντέρου και μια εβδομάδα μακριά από το αλκοόλ είναι αρκετή για να μειωθεί ο ερεθισμός και να απομακρυνθούν τα συμπτώματα της καούρας.

Το αλκοόλ, επιπρόσθετα, επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και ως εκ τούτου μια εβδομάδα μετά τη διακοπή του, η ποιότητα και ο χρόνος του ύπνου βελτιώνονται και κατά συνέπεια η ενέργεια του σώματος αυξάνεται.

Τριάντα ημέρες χωρίς αλκοόλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε το 2018, ένας μήνας χωρίς αλκοόλ βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, το σωματικό βάρος και τους αυξητικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Όπως επισήμανε η Larson, ένα βραχυπρόθεσμο διάλειμμα από το αλκοόλ επιτρέπει στα ηπατικά κύτταρα να αναρρώσουν από τον επίμονο τοξικό τραυματισμό που προκαλείται από το αλκοόλ, μειώνοντας τον κίνδυνο ηπατικών προβλημάτων. Την ίδια ώρα, τριάντα ημέρες χωρίς αλκοόλ, συνεπάγονται καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτίωση της διαδικασίας της πέψης.

Οφέλη πέραν των τριάντα ημερών

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε το 2015, τα άτομα που διακόπτουν την κατανάλωση αλκοόλ για ένα μήνα, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην καρδιακή λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Περίπου το 90% των ατόμων που καταναλώνουν μέτριες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αναπτύσσει αλκοολική ηπατική νόσο, ενώ το 20% με 40% αναπτύσσει αλκοολική ηπατίτιδα, η οποία προκαλείται από φλεγμονή και βλάβη στο συκώτι. Σύμφωνα με την Larson, η σοβαρή αλκοολική ηπατίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο τους μισούς ασθενείς που επηρεάζει. Τα άτομα που επιβιώνουν και αποφεύγουν τη χρήση αλκοόλ, βλέπουν την ηπατική τους λειτουργία να βελτιώνεται εντός μερικών μηνών.

Ακόμη και για τα άτομα που θεωρούν ότι δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ένας μήνας χωρίς αλκοόλ, συνεπάγεται τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους μαζί του. Ορισμένοι από αυτούς, απέχοντας από το αλκοόλ για ένα μήνα, συνειδητοποιούν ότι η συμπεριφορά τους και οι ανθρώπινες τους σχέσεις έχουν αλλάξει, διότι το αλκοόλ τείνει να τους κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς.

Ποιος δεν πρέπει να πίνει αλκοόλ;

-Ορισμένες ομάδες ατόμων δεν πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ όπως:
-Άτομα που αναρρώνουν από διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD) (Διαβάστε επίσης: Τι είναι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ; -Πώς μπορείτε να την ελέγξετε;)
-Άτομα κάτω των 21 ετών
-Άτομα που πρόκειται να οδηγήσουν (Διαβάστε επίσης: Τι είναι πιο επικίνδυνο: Η οδήγηση με υπνηλία ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ;)
-Άτομα με καταστάσεις υγείας που επιδεινώνονται με τον αλκοόλ
-Γυναίκες που είναι έγκυος ή προσπαθούν να μείνουν έγκυος (Διαβάστε επίσης: Αυτό συμβαίνει στο έμβρυο όταν η μητέρα πίνει αλκοόλ τις πρώτες εβδομάδες κύησης!)
-Άτομα που δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την ποσότητα που καταναλώνουν
-Άτομα που παίρνουν φάρμακα που αλληλοεπιδρούν αρνητικά με το αλκοόλ (Διαβάστε επίσης: Μπορείτε να συνδυάσετε τα αντιβιοτικά με το αλκοόλ;)
-Άτομα που χειρίζονται μηχανήματα ή κάνουν δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό και εγρήγορση

Συζητήστε με τον γιατρό σας για το αν εσείς μπορείτε να καταναλώνετε αλκοόλ και αν ναι ενημερωθείτε για την ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ