Υγεία

ΠΟΥ: Καμπανάκι για την έξαρση των μολύνσεων από δάγκειο πυρετό

Η απρόσμενη έξαρση των μολύνσεων από δάγκειο πυρετό φέτος αντιπροσωπεύει μια δυνητικά υψηλή απειλή για τη δημόσια υγεία, δήλωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο ΠΟΥ ανέφερε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια μολύνσεις από δάγκειο πυρετό και 5.000 θανάτους από τη νόσο σε όλο τον κόσμο φέτος.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, η Δρ Diana Rojas Alvarez ανέφερε ότι η απειλή απαιτεί «μέγιστη προσοχή και ανταπόκριση από όλα τα επίπεδα».

Δάγκειος πυρετός: Καταλυτικός ο ρόλος της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα κουνούπια.

Απαντάται κυρίως σε αστικές περιοχές σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.

Η αύξηση του αριθμού των αναφερόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού σε περισσότερες χώρες εξηγείται από το γεγονός ότι τα μολυσμένα κουνούπια ευδοκιμούν πλέον σε περισσότερες χώρες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στη μετάδοση του δάγκειου πυρετού, επειδή αυξάνει τις βροχοπτώσεις, την υγρασία και τη θερμοκρασία», ανέφερε η Δρ Alvarez. «Αυτά τα κουνούπια είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία».

Αν και τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τον δάγκειο πυρετό, οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί είναι χωρίς συμπτώματα και συνήθως αναρρώνουν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, οι σοβαρές λοιμώξεις χαρακτηρίζονται από σοκ, σοβαρή αιμορραγία ή σοβαρή βλάβη οργάνων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τόνισε επίσης ότι τα επικίνδυνα αυτά συμπτώματα συχνά ξεκινούν «αφού ο πυρετός έχει φύγει».

Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξει κανείς περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος, επίμονους εμετούς, αιμορραγία των ούλων, συσσώρευση υγρών, λήθαργο, ανησυχία και διόγκωση του ήπατος.

Καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό, η έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για να μειωθεί η πιθανότητα θανάτου.

«Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν αναφερθεί παγκοσμίως πάνω από πέντε εκατομμύρια περιπτώσεις και περίπου 5.000 θάνατοι από δάγκειο πυρετό και σχεδόν το 80% αυτών των περιπτώσεων ήταν στην Αμερική, με τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό να ακολουθούν», ανέφερε η Δρ Αλβάρεζ.

«Συνήθως, η Ευρώπη αναφέρει εισαγόμενα κρούσματα από την Αμερική, από τον Δυτικό Ειρηνικό, από τις ενδημικές περιοχές», ανέφερε ακόμη η Δρ Alvarez. «Αλλά φέτος είδαμε περιορισμένες ομάδες αυτόχθονης μετάδοσης. Όπως ξέρουμε, τα καλοκαίρια γίνονται πιο ζεστά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ