Υγεία

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Τα τέσσερα προειδοποιητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν

Ο καρκίνος στον τραχήλου της μήτρας είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως, προσβάλλοντας εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, με την μόνη ικανή μέθοδο αντιμετώπισης να είναι η πρόληψη.


Σύμφωνα με την Daily Express, υπάρχουν τέσσερα συμπτώματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί, αφού η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι ο νούμερο ένα προβλεπτικός παράγοντας επιβίωσης από τον καρκίνο του τραχήλου.

 

Η ασθένεια


Όπως προδίδει και η ονομασία, αυτός ο τύπος καρκίνου προσβάλλει τον τράχηλο, δηλαδή την περιοχή μεταξύ του κόλπου και της μήτρας, όταν τα κύτταρα του ιστού αρχίζουν να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα λόγω ανωμαλιών στο γενετικό τους κώδικα.

Η ασθένεια εξελίσσεται αργά, και μερικά από τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της περιόδου, καθιστώντας τη δύσκολη στον εντοπισμό. Αποτελεί τεράστια μάστιγα, αφού το 2020 πάνω από 600.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με την ασθένεια.

 

Τα ύποπτα συμπτώματα


Η ειδικός Αλεξάντρα Πενκ μίλησε στην εφημερίδα για τα σημάδια που υποδεικνύουν την επικίνδυνη ασθένεια: «Με βάση την εμπειρία των ασθενών μας, τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, απεκκρίσεις και πόνο στη λεκάνη».


«Ακόμα ένα σύμπτωμα είναι η αιμορραγία στην περιοχή του κόλπου», πρόσθεσε, τονίζοντας όμως πως επειδή πολλά άτομα με τον συγκεκριμένο καρκίνο δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, πρέπει να πραγματοποιούν συχνές εξετάσεις.

 

Η πρόληψη της νόσου


Σύμφωνα με την ειδικό, αυτός ο τύπος καρκίνου δεν είναι κληρονομικός: «Στο 99,7% των περιπτώσεων, ο καρκίνος αυτός προκαλείται από μόλυνση με τον ιό HPV. Ο ιός αυτός είναι πολύ κοινός και μεταδίδεται μέσω της δερματικής επαφής».


Η κ. Πενγκ πρότεινε επίσης 4 μέτρα που πρέπει να λαμβάνει κανείς για την πρόληψη της ασθένειας:

  • Να γίνονται συχνές εξετάσεις κατά τις συστάσεις του γυναικολόγου
  • Να είμαστε σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση συμπτωμάτων και να αποζητούμε ιατρική συμβουλή
  • Να εμβολιαζόμαστε κατά του ιού HPV
  • Να ενημερώνουμε το άμεσο περιβάλλον μας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν και αυτοί να προστατευτούν από την ασθένεια 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ