Υγεία

Αυξημένα κρούσματα αναπνευστικών νοσημάτων στην Κίνα: Ο ΠΟΥ πιέζει τις κινεζικές αρχές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει επίσημα στοιχεία από την Κίνα σχετικά με την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων αναπνευστικών νοσημάτων. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ένα κύμα πνευμονίας σε παιδιά. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μεγάλες ουρές σε παιδιατρικά νοσοκομεία, ενώ Κινέζοι ιατροί εκτιμούν ότι το φετινό κύμα μοιάζει πιο σοβαρό από προηγούμενα έτη. Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν τα κρούσματα σε γνωστούς παθογόνους παράγοντες, όπως η εποχική γρίπη, ο κορωνοϊός και το μυκόπλασμα της πνευμονίας.

«Είναι ασαφές αν το κύμα λοιμώξεων σχετίζεται με την ήδη αναφερθείσα από τις κινεζικές αρχές αύξηση αναπνευστικών μολύνσεων ή εάν πρόκειται για ξεχωριστό γεγονός», ανέφερε χθες ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του SARS το 2003 και του κορωνοϊού το 2020, το σύστημα καταγραφής και εντοπισμού λοιμωδών νόσων της Κίνας δέχθηκε σημαντικές επικρίσεις. Και τις δύο φορές, Κινέζοι αξιωματούχοι συγκάλυψαν περιστατικά και απέφυγαν συστηματικά να προσφέρουν στοιχεία στις διεθνείς υπηρεσίες.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων τέτοιων μολύνσεων δεν είναι ανησυχητική, υπογραμμίζοντας ότι η διενέργεια περισσότερων τεστ στον πληθυσμό θα αποκαλύψει τα ποσοστά των αδιάγνωστων περιστατικών. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας των κινεζικών υγειονομικών αρχών. Δεδομένης της εμπειρίας της COVID-19, πιστεύω ότι ο ΠΟΥ θέλησε να κινηθεί προληπτικά ζητώντας στοιχεία από τώρα», λέει η Ρέινα Μάκινταϊρ, καθηγήτρια Βιοασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μιλώντας στους Times της Νέας Υόρκης.

Δεν ανησυχούν

Οι κινεζικές υπηρεσίες δεν έχουν εκφράσει δημόσια ανησυχίες για άγνωστους παθογόνους παράγοντες, ενώ δεν έχουν απαντήσει στην ανακοίνωση του ΠΟΥ. Στα κινεζικά ΜΜΕ, τοπικοί αξιωματούχοι συστήνουν ψυχραιμία, λέγοντας ότι η αύξηση κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού οφείλεται στην άρση των αυστηρών μέτρων κατά της COVID-19 ύστερα από τρία χρόνια στην Κίνα.

Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν το κύμα σε κοινούς παθογόνους παράγοντες και στην άρση μέτρων κατά της COVID-19.

Τα δρακόντεια αυτά μέτρα είχαν διατηρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα όλες τις μεταδοτικές ασθένειες που έπλητταν τον πληθυσμό κάθε χειμώνα. «Η παρούσα αύξηση κρουσμάτων κινείται στο φυσιολογικό πλαίσιο των ετών πριν από την πανδημία του κορωνοϊού», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου ο Τονγκ Ζαοχουί, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Νοσημάτων του Πεκίνου. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δεν έχει δημοσιεύσει, όμως, συγκεντρωτικές στατιστικές για την αύξηση κρουσμάτων. Σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της επαρχίας Ανχούι, ιατροί πραγματοποίησαν 67 βρογχοσκοπήσεις σε μία ημέρα, από 10 την ημέρα υπό κανονικές συνθήκες.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης στην πόλη Χανγκζού της ανατολικής Κίνας ανέφεραν ότι οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία παιδιατρικών νοσοκομείων έχουν τριπλασιασθεί σε σχέση με πέρυσι, όταν τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19 βρίσκονταν ακόμη σε ισχύ. Στα ιατρεία της Χανγκζού, 30% με 40% των παιδιών είχαν διαγνωσθεί με μυκόπλασμα πνευμονίας. Η καταγραφή αδιάγνωστων κρουσμάτων πνευμονίας δεν είναι ανησυχητική από μόνη της και δεν αποτελεί ένδειξη κυκλοφορίας νέου παθογόνου στην κοινότητα, λέει η καθηγητής Μακιντάιρ. Τα συμπτώματα της πνευμονίας δεν είναι πάντα εμφανή, ενώ ο εντοπισμός της λοίμωξης εξαρτάται συχνά από τα συστήματα επιτήρησης και εντοπισμού των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Σε άλλες χώρες, τα λοιμώδη νοσήματα, εκτός της COVID-19, αυξήθηκαν σημαντικά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ Κινέζοι ιατροί εκτιμούν ότι η παλαιότερη μόλυνση με κορωνοϊό μοιάζει να ευνοεί τη μόλυνση από άλλους ιούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...