Υγεία

Οι δυο παρεξηγημένες τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό κατά του καρκίνου

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα από τα κυριότερα «όπλα» ενάντια σε πολλές ασθένειες, καθώς και του καρκίνου. Ο ρόλος των λαχανικών και των φρούτων στην άμυνα του οργανισμού είναι γνωστός, αλλά πρόσφατα δύο ακόμα ομάδες τροφών που θεωρούνταν βλαβερές έχουν έρθει στο προσκήνιο.

Όπως γράφει η Daily Express, το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν μία συγκεκριμένη ουσία η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τους κακοήθεις όγκους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Τα νέα στοιχεία για τα τρόφιμα που είναι «άμυνα» για τον καρκίνο


Μέχρι πρόσφατα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά θεωρούνταν ένοχα για μία σωρεία από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά επεισόδια, το οξειδωτικό στρες αλλά και ο καρκίνος του εντέρου.

Όπως όμως δείχνουν τα νέα στοιχεία, ένα λιπαρό οξύ που περιέχουν αυτές οι ομάδες τροφών είναι υπεύθυνο για την ευεργετική τους αυτή ιδιότητα. Η εν λόγω έρευνα εξέτασε τις ιδιότητες του τρανσβαξινικού οξέως (TVA), ενός λιπαρού οξέως, και ανακάλυψε πως μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η ουσία αυτή βρίσκεται κυρίως στο μοσχαρίσιο και το κατσικίσιο κρέας, καθώς και στα περισσότερα γαλακτοκομικά. Τα δεδομένα κατέληξαν πως ασθενείς με υψηλότερες συγκεντρώσεις TVA στο αίμα τους αποκρίθηκαν καλύτερα στην ανοσοθεραπεία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι τροφές μπορούν να δράσουν ως διατροφικά συμπληρώματα για τη θεραπεία της ασθένειας.

Ο καθηγητής Τζινγκ Τσενγκ του πανεπιστημίου του Σικάγο, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές έρευνες που προσπαθούν να αποκαλύψουν τη σχέση μεταξύ δίαιτας και υγείας. Είναι όμως πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς αυτής της σχέσης, λόγω της ποικιλίας των τροφών στις οποίες έχουμε πρόσβαση».

 

Η έρευνα


Ο ειδικός τόνισε πως «Εάν επικεντρωθούμε στα θρεπτικά συστατικά και τα μεταβολικά παράγωγα αυτών των τροφών, αρχίζουμε και βλέπουμε πώς επηρεάζουν το σώμα και την υγεία. Ειδικότερα, στρέφοντας την προσοχή μας σε συστατικά που ενεργοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα, βρήκαμε πως αυτές οι ουσίες ενισχύουν την αντικαρκινική δράση».

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν σε μία βάση δεδομένων δείγματα από περίπου 700 ουσίες που βρίσκονται σε τροφές, καθώς και 235 βιοενεργά συστατικά που εντοπίζονται στο αίμα.


Εξέτασαν κατόπιν τη δραστικότητα κάθε ουσίας στην καταπολέμηση του καρκίνου, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως η TVA προέβλεπε τα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, πειραματικές έρευνες έγιναν σε ποντίκια, με τα πειραματόζωα που κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες TVA να παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου και μελανώματος,σύμφωνα με το reader.gr.

«Μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, υπάρχουν μόνο μερικοί μεταβολίτες που προέρχονται από το φαγητό και καταλήγουν στο αίμα. Αυτό σημαίνει πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας», πρόσθεσε ο Δρ. Τσενγκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...