Υγεία

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου στην Κρήτη

Ένα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο αποτελείται από μέλη της κεντρικής, της νομαρχιακής επιτροπής αλλά και των τοπικών οργανώσεων, με επικεφαλής τη βουλευτή του Νομού Λασιθίου και υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Τουρισμού, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, έκανε την επίσκεψη του στα νοσοκομεία του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Κατά την επίσκεψή της στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), η Βουλευτής μαζί με μέλη της νομαρχιακής επιτροπής και της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου και από τον Σύλλογο Εργαζομένων για τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το Νοσοκομείο. Υποστελέχωση με σημαντικές ελλείψεις οργανικών θέσεων, έλλειψη χρηματοδότησης και με προσωπικό που καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παράσχει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς. Επιπλέον, η κίνηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας να μετακινεί τους γιατρούς με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δημιουργεί ανασφάλεια και επικίνδυνο περιβάλλον για τους ασθενείς, αναγκάζοντας τους ιατρούς σε παραίτηση. Τέλος, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΑΝ ανέφερε τις απλήρωτες υπερωρίες, αργίες και τα νυχτερινά του νοσηλευτικού προσωπικού, την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής των αμοιβών των υγειονομικών, καθώς επίσης και τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται η νεφρολογική κλινική και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς καλείται να περιθάλψει και τους αιμοκαθαιρόμενους της Ιδιωτικής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Ιεράπετρας που έκλεισε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου.

Μόνο δύο παθολόγοι

Σύμφωνα με το newpost.gr, η Βουλευτής με κλιμάκιο της νομαρχιακής επιτροπής, της τοπικής οργάνωσης καθώς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκαν και το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας και συνάντησε την αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου, εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας. Η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Σητείας, χαρακτηρίζεται από υποστελέχωση έχοντας μόνο δύο παθολόγους – ένας σε οργανική θέση και ένας με «εντέλλεσθε» από το Βενιζέλειο, έναν ακτινολόγο και δύο αναισθησιολόγους, εκ των οποίων ο ένας πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί άμεσα παγώνοντας έτσι άλλες ειδικότητες όπως τη χειρουργική, την ορθοπεδική κα. Αναφορικά με τα αίτηματα των εργαζομένων, ο Σύλλογος έκανε έκκληση για παροχή κινήτρων και αύξηση μισθών, ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών και πιθανή μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, και ένα πλήρως στελεχωμένο και αυτοδιοίκητο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από μέλη της κεντρικής και της νομαρχιακής επιτροπής καθώς και μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας όπου η Βουλευτής συνάντησε τον αναπληρωτή διοικητή και τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Ένα Νοσοκομείο το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε πολλές ιατρικές ειδικότητες ήδη από το 2012 και το οποίο από την πρώτη κιόλας θητεία της Νέας Δημοκρατίας ως Κυβέρνηση βάλλεται κατά ριπάς για να υποβαθμιστεί σε Πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας. Το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, εξαντλημένο από τις υπερωρίες και τις πολυάριθμες εφημερίες, κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Μεταξύ των αιτημάτων του Συλλόγου Εργαζομένων είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η πρόσληψη νέων ιατρών, η ανανέωση των συμβάσεων για τους επικουρικούς, η παροχή κινήτρων αναφορικά με τη μοριοδότηση αλλά και την στέγαση των ειδικευόμενων ιατρών, και τέλος η ανάγκη για αυτοδιοίκητο νοσοκομείο Νοτιοανατολικής Κρήτης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει»

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο αποσύνθεσης και η εικόνα είναι η ίδια σε κάθε Δομή Υγείας που επισκεφθήκαμε. Αποκορύφωμα της κυβερνητικής αδιαφορίας αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης να κατευθύνει μόλις το 4,8% των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας, ενώ εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είχαμε προτείνει το 8-10%. Για άλλη μία φορά η χώρα μας βγαίνει εκτός του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κατατάσσεται πλέον στις ανατολικές χώρες της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες δαπάνες στη δημόσια υγεία και με ρεκόρ ανικανοποίητων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στα παραπάνω προβλήματα και να εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ και την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες, ώστε να βγούμε επιτέλους από αυτή την «υγειονομική μιζέρια» που μαστίζει τον Νομό μας. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, οραματιστές και πρωτεργάτες του ΕΣΥ έχουμε καθήκον να το προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες, με προτεραιότητα τους ευάλωτους και μη προνομιούχους, μία απρόσκοπτη πρόσβαση και απόλαυση του δικαιώματος στη Δημόσια Υγεία. Μέσω και των θέσεων για την Υγεία που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητούμε μεταξύ άλλων την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς επίσης και την αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών των υγειονομικών – αιτήματα καθόλα εναρμονισμένα με την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο υγειονομικός της Ελλάδας. Για ένα ΕΣΥ ισχυρό και εκσυγχρονισμένο προτείνουμε ως Δημοκρατική Παράταξη την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από το 4,5% στο 6% του ΑΕΠ, την κατεύθυνση πόρων του ΤΑΑ στη Δημοσία Υγεία σε συνδυασμό με επενδύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τον ενιαίο προγραμματισμό των πόρων από όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για την Υγεία».

Τέλος, κατά την αιφνίδια επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία της Κρήτης (Βενιζελειο και Νοσοκομείο Σητείας) δε δόθηκε καμία επίσημη λύση, παρά μόνο κενές διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες, στις οποίες μας έχει συνηθίσει και στο παρελθόν ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπενθυμίζοντας μας την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε, ως άγρυπνοι φρουροί, να αγωνιζόμαστε καθημερινά για ένα Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας προς όφελος του λαού και για ένα ισχυρό ΕΣΥ αντάξιο της κληρονομιάς του αείμνηστου Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ