Υγεία

Καθημερινή λήψη πολυβιταμινών: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο

Οι εθελοντές ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις δεξιοτήτων σκέψης πριν από την έναρξη της μελέτης και τις επανέλαβαν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε μια λίστα 20 λέξεων και τους ζητήθηκε να τις ανακαλέσουν στη μνήμη τους και να τις πληκτρολογήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Όσοι λάμβαναν πολυβιταμίνες, ανακαλούσαν κατά μέσο όρο 7,81 λέξεις - λίγο περισσότερες από 0,7 λέξεις από αυτές που κατάφεραν να ανακαλέσουν το προηγούμενο έτος.

Όσοι έλαβαν εικονικό χάπι ανακάλεσαν κατά μέσο όρο 7,65 λέξεις - 0,44 παραπάνω λέξεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρότι τα ευρήματα γεννούν ελπίδες ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν πολυβιταμίνες μπορεί να θυμούνται καλύτερα ονόματα ανθρώπων αφού τα ακούσουν, απαιτείται περισσότερη έρευνα, καθώς προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε αντιφατικά ευρήματα σχετικά με το αν οι βιταμίνες βελτιώνουν τη μνήμη των ανθρώπων.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν πολυβιταμίνες είχαν μνήμη αντίστοιχη με αυτή που έχει κάποιος κατά τρία χρόνια νεότερος.

Οι συγγραφείς παραδέχονται επίσης ότι οι επιδράσεις ήταν τόσο μικρές ώστε οι άνθρωποι που παίρνουν πολυβιταμίνες μπορεί να μην δουν αξιοσημείωτη διαφορά στη μνήμη τους.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν πολυβιταμίνες δεν τα πήγαν καλύτερα στα τεστ της μακροπρόθεσμης μνήμης, της οπτικής μνήμης ή της εκτελεστικής τους λειτουργίας - το είδος της σκέψης που βοηθά στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση.

Ωστόσο, ο Δρ. Adam Brickman, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είπε: «Η απώλεια μνήμης και γνωστικών ικανοτήτων αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα υγείας για τους ηλικιωμένους και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι ελάχιστοι».

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να έχουν μικρό αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε πολυβιταμίνες της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τις λάμβαναν, αποκόμισαν οφέλη για τη μνήμη τους ισοδύναμα με το να είναι περίπου 3,1 χρόνια νεότεροι.

Μια πολυβιταμίνη μπορεί να λειτουργεί καλύτερα σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έλλειψη βιταμινών, καθώς αυτή η ομάδα είδε ισχυρότερη βελτίωση στη μνήμη, σύμφωνα με περαιτέρω ανάλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη, η οποία δοκιμάστηκε ζητώντας από τους ανθρώπους να ανακαλέσουν τη λίστα των 20 λέξεων μετά από ένα διάλειμμα περίπου 15 λεπτών.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει μικρές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, τις οποίες τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να αποτρέψουν.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ο Δρ. Brickman είπε: «Αν και οι πολυβιταμίνες είναι γενικά ασφαλείς, οι άνθρωποι πρέπει πάντα να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν τις λάβουν».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ