Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Εγκεφαλικό: Αποκατάσταση όρασης - Πότε είναι αποτελεσματική;

Λέγεται ότι όταν ένα άτομο βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο κατάφερε να επηρεάσει την όραση του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να ανακτήσει την χαμένη του όραση. Ωστόσο, αυτό έρχεται να αναιρεθεί από μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Μπορεί να ανακτηθεί η όραση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η ομάδα του Ρότσεστερ, διαπίστωσε ότι όσοι βίωσαν ινιακό εγκεφαλικό επεισόδιο (εγκεφαλικό επεισόδιο που συμβαίνει στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου και επηρεάζει την όραση), διατηρούσαν κάποιες οπτικές ικανότητες αμέσως μετά το εγκεφαλικό, οι οποίες μειώνονταν σταδιακά και τελικά εξαφανίζονταν μετά από περίπου 6 μήνες. Έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτό το αρχικό στάδιο, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος της όρασης τους, συγκριτικά με τις παρεμβάσεις που γίνονται μετά από 6 μήνες, όπου οι οπτικές ικανότητες πλέον εξαφανίζονται.

Σύμφωνα με την Krystel Huxlin και τον James V. Aquavella, ένα από τα βασικά ευρήματα αυτή της μελέτης είναι η ανακάλυψη του σταδιακού εκφυλισμού των οπτικών δομών μέσα σε 6 μήνες από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιστήμονες, μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε η αποκατάσταση της όρασης που θα προκύψει να είναι μεγαλύτερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ερευνητική ομάδα του Ρότσεστερ ανακάλυψε ότι η έγκαιρη παρέμβαση με τη μορφή της οπτικής εκπαίδευσης, σταματά τη σταδιακή απώλεια της οπτικής επεξεργασίας που βιώνουν όσοι υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ακόμη υπό μελέτη, αλλά προηγούμενες μελέτες και δοκιμές πειραματικών θεραπειών, είχαν επικεντρωθεί σε ασθενείς με χρόνια απώλεια όρασης, δηλαδή σε ασθενείς που έτυχαν θεραπείας σε διάστημα έξι μηνών μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως υπογράμμισε η Saionz, αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς με πρόβλημα όρασης δεν λαμβάνουν στοχευμένη θεραπεία για την αποκατάσταση της όρασης τους. Ωστόσο, τους προσφέρεται θεραπεία για να μεγιστοποιήσουν την χρήση της υπόλοιπης όρασης τους και εκπαιδεύονται για το πώς θα μάθουν να ζουν με περιορισμένη όραση, καθώς δεν υπάρχουν θεραπείες που να μπορούν να επαναφέρουν οποιοδήποτε χαμένο κομμάτι όρασης.

Η νέα μελέτη συνέκρινε τους χρόνια ασθενείς, εκείνους που άρχισαν να εκπαιδεύονται 6 μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, με τους ασθενείς που άρχισαν να εκπαιδεύονται σε διάστημα τριών μηνών μετά το εγκεφαλικό (υποξεία ασθενείς). Οι ερευνητές εκπαίδευσαν και τις δύο ομάδες, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που αναπτύχθηκε και βασίστηκε στον υπολογιστή Huxlin. Η εκπαίδευση έμοιαζε με φυσικοθεραπεία του οπτικού συστήματος και περιλάμβανε ασκήσεις που διεγείρουν τα μη κατεστραμμένα τμήματα του οπτικού φλοιού του συστήματος, με τη χρήση οπτικών πληροφοριών. Με την επαναλαμβανόμενη διέγερση, αυτά τα άθικτα μέρη του εγκεφάλου, μπόρεσαν να επεξεργάζονται αποτελεσματικότερα τις οπτικές πληροφορίες που δεν φιλτράρονται από τον κατεστραμμένο οπτικό φλοιό, αποκαθιστώντας, εν μέρει, συνειδητές οπτικές αισθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υποξεία ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε αυτή την εκπαίδευση, παρουσίασαν γρηγορότερη βελτίωση, σε σύγκριση με τους χρόνια ασθενείς, στην κίνηση τους, δηλαδή στην ικανότητα τους να προσδιορίζουν την κατεύθυνση που θέλουν να κινηθούν σε ένα θορυβώδες περιβάλλον και στην ανίχνευση της φωτεινότητας, δηλαδή στην ικανότητα τους να ανιχνεύουν ένα φωτεινό σημείο.

Τι υποδηλώνουν τα ευρήματα της μελέτης;

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν τις οπτικές τους ικανότητες ακριβώς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, υποδεικνύοντας ότι έχουν διατηρήσει κάποια δυνατότητα επεξεργασίας των αισθητηριακών πληροφοριών που μπορούν να παρακάμψουν προσωρινά τις μόνιμα κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η πρώιμη οπτική εκπαίδευση επομένως, είναι πολύ σημαντική, τόσο για την αποτροπή της υποβάθμισης της όρασης, όσο και για την ενίσχυση των διατηρημένων αντιληπτικών ικανοτήτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ