Υγεία

Μαύρο τσάι: 5 βασικά οφέλη για την υγεία που δεν γνώριζες

Το τσάι είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλώμενα ροφήματα στον κόσμο, μετά το νερό. Προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis και ανάλογα με το βαθμό ζύμωσης που έχει υποστεί διαχωρίζεται σε πράσινο τσάι (χωρίς ζύμωση), τσάι oolong (μερικής ζύμωσης) και μαύρο τσάι (πλήρους ζύμωσης), σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Το μαύρο τσάι έχει εντονότερη γεύση και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Οι πολυφαινόλες είναι το κυριότερο είδος αντιοξειδωτικών που περιέχει το μαύρο τσάι και πιο συγκεκριμένα οι κατεχίνες, οι θεαφλαβίνες και οι θεαρουμπιγίνες.

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις βλάβες που αυτές προκαλούν στα κύτταρα, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και εν τέλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του μαύρου τσαγιού;

1. Ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υψηλή περιεκτικότητά του μαύρου τσαγιού σε φλαβονοειδή, καθιστά την τακτική κατανάλωσή του εξαιρετικά ευεργετική για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και η παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθά στη μείωση των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης, της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, αλλά και του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

2. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου ορισμένων παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, κλπ.

Οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου, μέσω ενίσχυσης της ανάπτυξης των ευεργετικών βακτηρίων και αναστολής της ανάπτυξης των βλαβερών. Επιπλέον, το μαύρο τσάι διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην εξόντωση των βλαβερών βακτηρίων και προστασία του εντέρου.

3. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα, γνωστή και ως μεταγευματική γλυκόζη.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ειδικά μετά από κάποιο γεύμα πλούσιο σε ζάχαρη.

4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πολυφαινόλες που περιέχει το μαύρο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης ορισμένων ειδών καρκίνου και πρόκληση της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του πνεύμονα και του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η σχέση μεταξύ κατανάλωσης μαύρου τσαγιού και καρκίνου.

5. Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Το μαύρο τσάι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης και ενός αμινοξέος γνωστού ως L-θεανίνη, τα οποία βελτιώνουν τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.

Η L-θεανίνη δρα στον εγκέφαλο προάγοντας τη χαλάρωση του οργανισμού και βοηθώντας στην καλύτερη συγκέντρωση, χωρίς να προκαλεί υπνηλία, ενώ η καφεΐνη αυξάνει την πνευματική εγρήγορση και προάγει την παραγωγικότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...