Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Φαρμακευτική κάνναβη: Είναι ωφέλιμη η χρήση της για τις ημικρανίες;

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν συμπτώματα ημικρανίας κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα αυτή να αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Η συνήθης μέθοδος θεραπείας της ημικρανίας είναι μέσω της λήψης συνταγογραφούμενων παυσίπονων, τα οποία όμως παρουσιάζουν αρκετές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι  προκειμένου να αποφύγουν τις παρενέργειες, δεν προτιμούν τη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν πως η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να αποτελεί μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για την ημικρανία. Ωστόσο, η  φαρμακευτική κάνναβη έχει και ορισμένα μειονεκτήματα που ενδεχομένως να αποτελούν εμπόδιο στη χρήση της για το σκοπό αυτό.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία ορίζεται ως ένα επαναλαμβανόμενο σύνδρομο κεφαλαλγίας που σχετίζεται με άλλα συμπτώματα, όπως η ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή την κίνηση. Η ημικρανία εκδηλώνεται σε στάδια που περιλαμβάνουν την προειδοποιητική φάση, την εμφάνιση των παροδικών νευρολογικών συμπτωμάτων (γνωστά ως αύρα της ημικρανίας), τη φάση της έντονης κρίσης κεφαλαλγίας και τέλος το στάδιο της αποδρομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει στη σωματική κατάσταση ενός ανθρώπου, η ημικρανία έχει συχνά αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση, τις προσωπικές σχέσεις, αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Πώς βοηθά η φαρμακευτική κάνναβη στη θεραπεία της ημικρανίας;

Κάθε άτομο διαθέτει ένα δίκτυο υποδοχέων, που ονομάζονται υποδοχείς κανναβινοειδών και αποτελούν μέρος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του σώματος. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών συναντώνται σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος, αλλά στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο.

Η κάνναβη περιέχει φυσικά ουσίες που ονομάζονται κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή αυτά όταν εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα προσκολλώνται αμέσως στους υποδοχείς των κανναβινοειδών στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας έτσι τη δράση τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αίσθησης του πόνου και γι’ αυτό το λόγο η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης θεωρείται από τους ερευνητές βοηθητική στην ανακούφιση της ημικρανίας.

Άλλες έρευνες υποστηρίζουν επίσης πως τα κανναβινοειδή της κάνναβης μπορεί να βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας, που αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα της ημικρανίας.

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης;

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανασκόπηση μελετών, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να είναι έως και 50% πιο αποτελεσματική στη μείωση της ημικρανίας σε σύγκριση με άλλες μεθόδους θεραπείας. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως όσοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν φαρμακευτική κάνναβη για 30 ημέρες, αντιμετώπιζαν λιγότερο συχνά περιστατικά ημικρανίας μέσα σε ένα μήνα. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσα άτομα έκαναν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, για τουλάχιστον 6 μήνες, μείωσαν σημαντικά τη ναυτία και τον έμετο, που σχετίζεται με την ημικρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ειδικούς, η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει δείξει ευεργετικά αποτελέσματα ακόμη και στη μείωση της χρονικής διάρκειας των πονοκεφάλων της ημικρανίας, από μέρες έως εβδομάδες σε μερικές μόνο ώρες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως η θεραπεία της ημικρανίας μέσω χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης παρουσιάζει ελάχιστες παρενέργειες σε σχέση με άλλες θεραπείες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης;

Παρόλο που αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για τη θεραπεία της ημικρανίας, υπάρχουν ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα που απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

Μερικές από τις πιθανές παρενέργειες της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης είναι ο υψηλός καρδιακός ρυθμός, η δυσκολία συγκέντρωσης, τα προβλήματα μνήμης, η ζάλη, τα αργά αντανακλαστικά και η αυξημένη όρεξη. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα εθισμού, αλλά και αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα και σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει παραπάνω έρευνα για την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ακόμη ανεπιθύμητη παρενέργεια, που παρατηρήθηκε στα πλαίσια της μελέτης σε άτομα που χρησιμοποιούσαν σκευάσματα κανναβινοειδών δια του στόματος, ήταν η εμφάνιση πονοκεφάλων λόγω της υπερβολικής χρήσης φαρμάκων.

Τέλος, ένα βασικό μειονέκτημα της φαρμακευτικής κάνναβης έγκειται στη νομιμότητά της, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολα αποδεκτή η χρήση της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ