Υγεία

Κατσαούνου: "Έχουμε πολύ μεγάλη έξαρση της γρίπης κυρίως στα παιδιά"

Η γρίπη αλλά και άλλοι ιοί του αναπνευστικού έκαναν την εμφάνιση τους νωρίτερα τη φετινή χρονιά, προσβάλλοντας κυρίως τα παιδιά, τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ. 

Οι λόγοι που καθιστούν ευαίσθητο το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κα Κατσαούνου αναφέρθηκε στις παραμέτρους οι οποίες έχουν αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα:

  • Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι σε όλους τους ιούς, ωστόσο, όπως είπε η κα Κατσαούνου, τώρα οι περισσότεροι και κυρίως τα παιδιά δεν την φορούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση των ιώσεων. Γι’ αυτό και συνίσταται η χρήση της σε κάποιους χώρους.
  • Κάποια παιδιά  δεν είχαν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε τώρα εκτίθενται, χωρίς ανοσία.
  • Το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν τηρήθηκε σωστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όχι» στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στο θέμα με τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου από τους γιατρούς, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί οι γιατροί προχωρούσαν σε μια προτεραιοποίηση των ατόμων, κυρίως για ομάδες υψηλού κινδύνου σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Η κα Κατσαούνου ανέφερε ότι «οι πολίτες εμβολιάζονταν συνήθως γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου για τη γρίπη, μιας και στα τέλη Δεκεμβρίου είχαμε τα περισσότερα κρούσματα, και οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το εμβόλιο θα τους προστατεύσει για όλη τη χειμερινή περίοδο και την εαρινή. Φέτος όμως εμφανίστηκαν νωρίτερα οι ιώσεις και δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, είπε Παράλληλα σημείωσε ότι «το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές, το χρησιμοποιούμε χρόνια δεν υπάρχει αυτός ο φόβος που υπάρχει για τα εμβόλια, ας πούμε του κορονοϊού».

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας επεσήμανε ότι η χρήση μάσκας κυρίως σε κλειστούς χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία, είναι σημαντική μιας και το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τι κινδυνεύουμε περισσότερο

Η κα Κατσαούνου τονίζει πως κρίσιμος παράγοντας είναι σε ποια ηλικιακή ομάδα βρισκόμαστε και σε ποια ομάδα. Αν οι άνθρωποι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή όχι. Φαίνεται πως ο κορονοϊός είναι λιγότερο επιθετικός, δηλαδή δεν κάνει πνευμονίες του αναπνευστικού και άρα συνήθως αυτοί οι οποίοι νοσηλεύονται, νοσηλεύονται επειδή έχουν και άλλες καταστάσεις.

Στην παιδική ηλικία ο RSV και ο ιός της γρίπης δημιουργούν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα απ’ ότι ο κορονοϊός σε αυτή την περίοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Θα έρθουν νύχτα, θα την κάνουμε μέρα: Δοκιμάστηκαν στη Ρόδο οι αναβαθμισμένες ρουκέτες RM70-Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου M1117 (Βίντεο)

“Πήρε Φωτιά” η Κατταβιά από την “ΚΟΛΟΣΣΟΣ” του Στρατού- Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου Τροχοφόρου...