Υγεία

Κατάθλιψη: Σημάδια που την προδίδουν ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε

τη ζωή μας κάποια στιγμή όλοι θα νιώσουμε θλίψη ή στεναχώρια. Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι κάτι διαφορετικό. Επιμένει και μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα στη ζωή μας. Άλλοτε οφείλεται στην κούραση και το άγχος και άλλοτε σε βαθύτερα αίτια, όπως ψυχικά τραύματα ή κάποιες παθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το marieclaire.gr η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έχει επίδραση στη σκέψη, στα συναισθήματα, στο σώμα και στην ευρύτερη συμπεριφορά του ατόμου. Η θλίψη μετατρέπεται σε κατάθλιψη με βάση την ένταση, τη διάρκεια και την επίδραση στη λειτουργικότητα του ατόμου. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα ποια είναι τα συμπτώματά της, καθώς συχνά παρερμηνεύονται ή αγνοούνται.

Διαβάστε παρακάτω έξι σημάδια που μαρτυρούν πως ίσως υποφέρετε από κατάθλιψη, χωρίς να το καταλαβαίνετε, όπως παρουσιάζονται στη σελίδα για την ψυχική υγεία στο Instagram, @__psychologysays__.

Σημειώνεται πως ο μόνος αρμόδιος για να κάνει τη διάγνωση της κατάθλιψης είναι ο ειδικός ψυχικής υγείας.

  1. Προσπαθείτε να κρύψετε τη θλίψη σας πίσω από διάφορες δικαιολογίες και καταλήγετε να στεναχωριέστε περισσότερο.
  2. Πετυχαίνετε σε πολλούς τομείς, αλλά δεν απολαμβάνετε τις νίκες σας. Αντί, δηλαδή, να νιώθετε χαρά, αισθάνεστε μπερδεμένες.
  3. Αρνείστε να αφήσετε τη «φούσκα σιγουριάς» και κριτικάρετε διαρκώς όσα κάνετε.
  4. Αποσυνδέεστε από όσα σας κάνουν να νιώθετε χαρά και σας ευχαριστούν. Συνήθως, λέτε «ναι», σε όσα σας επιβάλλουν οι άλλοι.
  5. Προσπαθείτε να είστε πάντα κοινωνικές και δραστήριες, έτσι ώστε να «ξεχνιέστε» από όσα σας απασχολούν.
  6. Νιώθετε πως δεν αξίζετε την αποδοχή και την αγάπη των άλλων. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ