Υγεία

Κορονοϊός: Ο απρόσμενος παράγοντας που θωρακίζει από σοβαρή νόσηση – Ποιοι ωφελούνται

Μπορεί η ύπαρξη ενός παιδιού μέσα στο σπίτι να επηρεάσει το αν θα νοσήσετε σοβαρά ή όχι από την COVID-19; Ίσως ναι, απαντά μια ομάδα επιστημόνων, που υποστηρίζει πως όσοι έχουν μικρά παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.

Με ποιο τρόπο, όμως, τα παιδιά λειτουργούν προστατευτικά για τους γονείς; 

Τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο συχνά κολλούν κρυολόγημα, το οποίο μεταφέρουν στη συνέχεια στο σπίτι, καταλήγοντας σε πολλές περιπτώσεις να κολλήσουν και τους γονείς τους. Δεδομένου του ότι τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η COVID-19 προέρχονται από την ίδια οικογένεια ιών, περνώντας μια λοίμωξη χαμηλότερου επιπέδου, όπως το κρυολόγημα, μπορεί κάποιος να αναπτύξει αντισώματα, τα οποία στη συνέχεια θα του χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση μιας πιθανής λοίμωξης από την COVID-19, προστατεύοντάς τον από σοβαρή νόσηση.

«Μία υπόθεση που αναπτύχθηκε είναι ότι ίσως οι άνθρωποι που κόλλησαν κοινό κρυολόγημα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ανέπτυξαν κάποιου βαθμού ανοσία, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας έναντι μιας σοβαρής απειλής για την υγεία από την COVID-19. Έτσι, ο άνθρωπος που αντιμετώπισε κοινό κρυολόγημα αρκετές φορές στο παρελθόν θα μπορούσε δυνητικά είτε να μην μολυνθεί καθόλου από την COVID-19, είτε να νοσήσει μόνο με ελαφριά συμπτώματα», δήλωσε ο δρ. Matthew Solomon, επικεφαλής ερευνητής και καρδιολόγος στο ερευνητικό τμήμα του Kaiser Permanente, στην Βόρεια Καλιφόρνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο δρ. Solomon και οι συνεργάτες του ανέτρεξαν στους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 3 εκατομμύρια ενηλίκων μεταξύ Φεβρουαρίου 2019 και Ιανουαρίου 2021. Ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες χωρίς παιδιά που είχαν μολυνθεί από την COVID-19 είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν και 76% να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), συγκριτικά με τους ασθενείς με COVID-19 που είχαν παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω.

Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη πριν εμφανιστούν τα εμβόλια, επομένως οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι επίδραση θα είχε ο εμβολιασμός στην όποια ανοσία προσφέρει το κρυολόγημα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εν λόγω μελέτη δεν αποτελεί απόδειξη για το ότι ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή COVID-19, παρά μόνο ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάποιας μορφής ανοσία. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα της θεωρίας αυτής. Επεσήμαναν, επιπροσθέτως, πως το ότι ένας γονέας μπορεί να κολλήσει κρυολόγημα από το παιδί του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τόσο ο ίδιος, όσο και το παιδί να μολυνθούν από την COVID-19. Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη μέθοδος προστασίας, πρόσθεσαν.

«Το να έχετε μικρά παιδιά, δεν ισοδυναμεί με απόλυτη προστασία έναντι της νόσου. Η μελέτη μας απλώς υποδηλώνει τη σχέση αυτή, αποτελώντας μόνον ένα μικρό κομμάτι ενός πολυσύνθετου θέματος, πάνω στο οποίο εργάζονται οι επιστήμονες για να απαντήσουν στο ερώτημα: Γιατί κάποιοι νοσούν πολύ σοβαρά από COVID-19 και άλλοι όχι;», εξηγεί ο δρ. Solomon.

Ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και κλινικός καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης, δρ. Marc Siegel είπε ότι η ιδέα πως ένας κορωνοϊός μπορεί να προστατεύσει από έναν άλλο δεν είναι νέα και η μελέτη παρέχει ορισμένες ενδείξεις πως ίσως αυτό είναι αλήθεια. Τόνισε, με τη σειρά του, πως η μελέτη δεν εγγυάται ότι δεν θα κολλήσετε COVID-19, μόνο ότι μπορεί να μην νοσήσετε σοβαρά. «Ενισχύει τη θεωρία ότι όσο περισσότερη ανοσία αποκτάτε, τόσο το καλύτερο».

Παραμένει ασαφές εάν η όποια ανοσία που παρέχεται από το κοινό κρυολόγημα ισχύει για όλα τα στελέχη της COVID-19, ειδικά τα πιο μεταδοτικά, όπως είναι η μετάλλαξη Omicron και οι υποπαραλλαγές της, BA.5 and BA.4. Ο δρ. Siegel επανέλαβε πως η καλύτερη προστασία τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά είναι ο εμβολιασμός.

«Η έκθεση σε διαφορετικούς κορωνοϊούς μπορεί να συμβάλλει στην απόκτηση ενός βαθμού ανοσίας, που να μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό και την προηγούμενη λοίμωξη συνθέτουν ένα καλό «κοκτέιλ» ανοσίας, που μπορεί να αποτρέψει την απειλητική για την υγεία νόσηση. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε πιο εξειδικευμένα ή πιο εκτεταμένα εμβόλια. Η ανάγκη για νέα εμβόλια, επίσης, δεν αναιρεί την προστατευτική αξία του υπάρχοντος εμβολίου – η ανοσία είναι το ζητούμενο, από όπου κι αν προέρχεται», κατέληξε ο δρ. Siegel.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...