Υγεία

Πόνος στο στομάχι: Ο συνήθης ένοχος

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν ψωμί, ζυμαρικά, πίτσα, και δημητριακά.

Σύμφωνα με το ratpack.gr, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «γλουτένη».

Η γλουτένη καταστρέφει το έντερο των ασθενών με κοιλιοκάκη, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Αυτή η ουσία σε ορισμένους ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή.

Η ευαισθησία στη γλουτένη προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτία, προβλήματα στη χώνευση, κούραση, μυϊκοί πόνοι, κ.α., τα οποία, μετά από μια διατροφή χωρίς γλουτένη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξαφανίζονται. Για να εξακριβωθεί η διαταραχή είναι σημαντικό σε πρώτο βήμα να αποκλεισθεί η περίπτωση κοιλιοκάκης ή αλλεργίας στο σιτάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περίπτωση της αλλεργίας στο σιτάρι, συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργούνται αντισώματα εναντίον της πρωτεΐνης σιταριού. Η διάγνωση γίνεται μέσω δοκιμής για συγκεκριμένα αντισώματα IgE, μέσω δερματικών τεστ και η μόνη θεραπεία είναι η αυστηρή αποφυγή του σιταριού και των συναφών δημητριακών.

Η σωστή διάγνωση είναι επομένως ζωτικής σημασίας και πρέπει να γίνει πριν τον αποκλεισμό της γλουτένης από τη διατροφή, αλλιώς τα απαραίτητα αντισώματα για τον εντοπισμό της πιθανής κοιλιοκάκης δε θα μπορούν να ανιχνευθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, για να εξασφαλισθεί μια αξιόπιστη διάγνωση, θα πρέπει ο ασθενής να αρχίσει πάλι να λαμβάνει γλουτένη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστο, με την εκ νέου εμφάνιση των προβλημάτων και της δυσφορίας που επιφέρει η κατανάλωση γλουτένης.

Αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής μπορεί να είναι διάφορες λειτουργικές διαταραχές, από μια απλή ευαισθησία στη γλουτένη -η οποία όμως επηρεάζει έως και το 11% του πληθυσμού- μέχρι την πιο σοβαρή κοιλιοκάκη, αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει περίπου το 1%.

Η νόσος προσβάλλει παιδιά και ενήλικες με γενετική προδιάθεση (γονότυποι HLA-DQ2 και HLA-DQ8), εντούτοις τι ακριβώς οδηγεί σε απώλεια της ανοχής της γλουτένης παραμένει μυστήριο.

Η γλουτένη είναι μια κολλώδης πρωτεΐνη που περιέχεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι και, σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του λεπτού εντέρου.

Η κοιλιοκάκη προσβάλλει περίπου δύο φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, χρειάζεται κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια για να διαγνωστεί και και σε ποσοστό 15% είναι κληρονομική. Η συνηθέστερη ηλικία διάγνωσης της κοιλιοκάκης είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Δες εδώ τι ακριβώς έδειξε η έρευνα:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι σε μεγάλη συχνότητα μη-ειδικά και πολλές φορές συγχέονται με αυτά τροφικών αλλεργιών ή δυσανεξιών σε τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα πιο κοινά συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα ή πόνος στην κοιλιά και ναυτία μπορούν εύκολα να θεωρηθούν αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων, όπως το υπερβολικό στρες ή κάποια διατροφική διαταραχή.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα, γενικότερα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν τη νόσο, όπως: Απώλεια βάρους Αδυναμία Έλλειψη όρεξης Έλλειψη σιδήρου και αναιμία Οστεοπόρωση Δυσκολία σύλληψης παιδιού ή αποβολές Ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα

Εάν, λοιπόν, παρουσιάζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ένα απλό τεστ συμπτωμάτων μπορεί να σάς βοηθήσει να διαπιστώσετε αν αυτά οφείλονται στην κοιλιοκάκη ή σε κάποια άλλη διαταραχή σχετιζόμενη με τη γλουτένη, όπως η ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι και η αλλεργία στο σιτάρι.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ