Υγεία

Μετά τον Covid η ευλογιά των πιθήκων! Επιστρέφουν τα ασφυκτικά μέτρα -Όλο το πρωτόκολλο υγείας που θα εφαρμοστεί

Σύμφωνα με ισπανικό ΜΜΕ, έχει εγκριθεί ένα πρωτόκολλο για την έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων. Ο στόχος αυτού του εγγράφου είναι να γνωστοποιήσει πώς να διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος, πολύ σπάνια στους ανθρώπους μέχρι τώρα, και να «διακοπούν οι πιθανές αλυσίδες μετάδοσης» του παθογόνου. Μεταξύ των κατευθυντήριων οδηγιών που πρέπει να ακολουθηθούν, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί ή υπάρχουν υποψίες για ευλογιά των πιθήκων (MPX) «πρέπει να παραμένουν απομονωμένοι και υπό επιτήρηση», να φορούν μάσκες και να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων που δεν χρειάζεται νοσηλεία θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι, ακόμα και από την υπόλοιπη οικογένειά του, όπως στις πιο δύσκολες στιγμές του Covid. Ο ασθενής πρέπει να φυλάσσεται «σε δωμάτιο ή χώρο χωριστά από άλλους συγκατοικούντες» έως ότου «εξαφανιστούν όλοι οι τραυματισμοί», ειδικά εάν έχει εκτεταμένους τραυματισμούς ή με εκκρίσεις ή αναπνευστικά συμπτώματα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασθένεια αυτή μεταδίδεται μέσω του αέρα, μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων σάλιου ή με την επαφή με τραύματα του δέρματος. Ακόμη, λέει ο ΠΟΥ, όταν αγγίζετε τα σεντόνια κάποιων ανθρώπων με εξάνθημα.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι, αν και δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω υγρών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Το πρωτόκολλο Υγείας συνιστά επίσης τη χρήση χειρουργικής μάσκας «ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα». Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, για παράδειγμα σε περιπτώσεις μόλυνσης από ευλογιά πιθήκου σε μικρά παιδιά, η μάσκα θα πρέπει να φοριέται από «το υπόλοιπο νοικοκυριό».

Ο ασθενής «δεν πρέπει να εγκαταλείπει το σπίτι, παρά μόνο όταν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.» Σε αυτή την περίπτωση «θα φοράει μάσκα ανά πάσα στιγμή και δεν θα χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς», συνοψίζει το πρωτόκολλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων, οι στενές επαφές δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα, αν και χρειάζεται να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Για αυτούς, το πρωτόκολλο Υγείας υποδεικνύει τη «συνεχή χρήση μάσκας».

«Το υπεύθυνο άτομο/ίδρυμα θα επικοινωνεί με επαφές υψηλού κινδύνου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να καταγράφει τη θερμοκρασία και να ρωτά για την παρουσία τυχόν συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο. Οι επαφές πρέπει να μπορούν να εντοπιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης», καθιερώνει το πρωτόκολλο κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Εάν μια στενή επαφή παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με το MPPP θα πρέπει να απομονωθούν αμέσως στο σπίτι και να επικοινωνήσουν επειγόντως με το άτομο που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η επαφή θα θεωρείται ως υπόθεση υπό διερεύνηση μέχρι να είναι διαθέσιμο το εργαστηριακό αποτέλεσμα.

Η νοσηλεία ενός ασθενούς με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να γίνεται σε δωμάτια αρνητικής πίεσης όποτε είναι δυνατόν. Διαφορετικά, ο μολυσμένος πρέπει να βρίσκεται σε μονόκλινο δωμάτιο με μπάνιο.

Το υγειονομικό προσωπικό που φροντίζει αυτούς τους ασθενείς ή τα άτομα που εισέρχονται στο δωμάτιο (συγγενείς, προσωπικό καθαριότητας) πρέπει να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και τις μάσκες FFP2.

Οι ιατρικές διαδικασίες, ειδικά αυτές που παράγουν αερολύματα και κάθε άλλο είδος επέμβασης στον αεραγωγό, όπως διασωλήνωση τραχείας, βρογχοκυψελιδική πλύση, χειροκίνητος αερισμός, απαιτούν ειδικά μέτρα προστασίας.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και όλοι θα πρέπει να φορούν: μάσκα FFP3 υψηλής απόδοσης, κλειστή προστασία ματιών ή ασπίδα ολόκληρου προσώπου και αδιάβροχα μακρυμάνικα γάντια και ρόμπες (αν η τουαλέτα δεν είναι αδιάβροχη και αναμένονται πιτσιλιές αίματος ή άλλων σωματικών υγρών, προσθέστε μια πλαστική ποδιά).

Ομοίως, πρέπει να συντάσσεται κατάλογος όλου του προσωπικού που παρακολουθεί υποθέσεις υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένες περιπτώσεις MPX.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ