Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Υγεία: Τι είναι το πορώδες των μαλλιών και πώς να τα φροντίζετε;

Το πορώδες των μαλλιών είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο καλά τα μαλλιά σας μπορούν να απορροφήσουν και να διατηρήσουν την υγρασία και τα έλαια, όπως αναφέρει το wikihealth.gr.

Εάν έχετε μαλλιά με χαμηλό πορώδες, αυτό σημαίνει ότι η δομή των μαλλιών σας δεν επιτρέπει εύκολα την απορρόφηση της υγρασίας στον άξονα της τρίχας σας. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση του νερού στα μαλλιά σας όταν λούζεστε.

Ένα άτομο δεν μπορεί να αυξήσει το πορώδες των μαλλιών του χωρίς να τα καταστρέψει. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να φροντίζουν τα μαλλιά τους με τρόπο που να ταιριάζει σε αυτόν τον τύπο μαλλιών. Ο στόχος είναι η αύξηση της ενυδάτωσης και η αποφυγή οποιωνδήποτε ουσιών που εμποδίζουν την υγρασία να εισέλθει στο στέλεχος της τρίχας.

Τι είναι το πορώδες των μαλλιών;

Αρχικά, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη δομή της τρίχας.

Διαθέτει τρία στρώματα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 1. Την επιδερμίδα: Αυτό είναι το εξωτερικό στρώμα μιας τρίχας και αποτελείται από νεκρά κύτταρα που επικαλύπτονται σε ένα μοτίβο που μοιάζει με κλίμακα. Αυτό το στρώμα προστατεύει την τρίχα
 2. Ο φλοιός: Αυτό είναι το μεσαίο στρώμα. Περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της μάζας των ινών της τρίχας
 3. Ο μυελός: Πρόκειται για το εσωτερικότερο στρώμα της τρίχας

Η επιδερμίδα καθορίζει το πορώδες της τρίχας. Εάν τα «λέπια» είναι πολύ λεία και έχουν λίγα κενά, λιγότερο νερό μπορεί να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα και λιγότερο νερό μπορεί να διαφύγει. Αυτό σημαίνει ότι η τρίχα είναι λιγότερο πορώδης.

Εάν υπάρχουν κενά μεταξύ των λεπιών, μπορεί να περάσει περισσότερη υγρασία. Ένα άτομο μπορεί να έχει μαλλιά τυπικού ή υψηλού πορώδους, ανάλογα με το πόσο νερό μπορεί να διεισδύσει μέσα από το εξωτερικό στρώμα.

Εάν ένα άτομο γνωρίζει πόσο πορώδη είναι τα μαλλιά του, μπορεί να κατανοήσει γιατί τα μαλλιά του συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται και πώς να τα φροντίζει καλύτερα.

Ποια είναι η διαφορά του χαμηλού πορώδες έναντι του υψηλού πορώδους στα μαλλιά;

 1. Τα μαλλιά χαμηλού πορώδους

Τα μαλλιά χαμηλού πορώδους έχουν ένα στρώμα επιδερμίδας πολύ λείο. Αυτό καθιστά τα μαλλιά πιο ανθεκτικά στην απορρόφηση νερού και άλλων ουσιών. Σημαίνει επίσης ότι μόλις η υγρασία εισχωρήσει στην επιφάνεια, τα μαλλιά τη διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα μαλλιά μπορεί να έχουν χαμηλό πορώδες εάν:

 • Συσσωρεύεται οποιοδήποτε προϊόν μαλλιών στην επιφάνεια
 • τα μαλλιά γίνονται σκληρά ως απόκριση σε θεραπείες με πρωτεΐνες
 • χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βραχούν εντελώς στο μπάνιο ή στο ντους
 • χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να στεγνώσουν
 • τα ίσια μαλλιά είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλό πορώδες
 1. Τα μαλλιά με υψηλό πορώδες

Τα μαλλιά υψηλού πορώδους  από την άλλη έχουν ένα στρώμα επιδερμίδας που δεν είναι λείο. Τα κενά μεταξύ των νεκρών κυττάρων επιτρέπουν στην υγρασία να διεισδύει και να διαφεύγει πιο εύκολα.

Τα μαλλιά μπορεί να είναι πιο πορώδη αν είναι από τη φύση τους κυματιστά ή σγουρά. Οι μπούκλες στα σγουρά ή τα μαλλιά με ιδιαίτερη υφή προκαλούν την υπερύψωση της επιδερμίδας.

Επίσης, το πορώδες μπορεί να αυξηθεί λόγω μηχανικής ή χημικής βλάβης. Η μηχανική βλάβη μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε τριβή, όπως από το βούρτσισμα, το χτένισμα ή το επανειλημμένο βρέξιμο και στέγνωμα των μαλλιών. Η χημική βλάβη μπορεί να προκύψει από σκληρές επεξεργασίες μαλλιών και χρωστικές ουσίες, όπως οι περμανάντ, τα χαλαρωτικά, οι βαφές και η χλωρίνη.

Τα μαλλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα πορώδη εάν:

 • διαποτίζονται γρήγορα με νερό
 • στεγνώνουν γρήγορα
 • απορροφούν εύκολα προϊόντα
 • σπάνε εύκολα
 • συχνά είναι ξηρά ή φριζάρουν

Πώς να ελέγξετε εάν τα μαλλιά σας έχουν χαμηλό πορώδες;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε το πορώδες των μαλλιών. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό στο σπίτι ονομάζεται float test.

Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε μια καθαρή τούφα μαλλιών σε ένα δοχείο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν η τούφα επιπλέει πριν βυθιστεί, είναι πιθανό να είναι λιγότερο πορώδης. Εάν βυθίζεται αμέσως, μπορεί να είναι ιδιαίτερα πορώδες.

Άλλες μέθοδοι δοκιμής περιλαμβάνουν:

 • Δοκιμή ψεκασμού: Αυτό περιλαμβάνει τον ψεκασμό νερού σε καθαρά, στεγνά μαλλιά και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Τα μαλλιά με χαμηλό πορώδες απορροφούν πιο αργά το νερό και στεγνώνουν πιο αργά. Μπορεί να υπάρχουν ορατές σταγόνες νερού στα μαλλιά
 • Δυναμική απορρόφηση ατμών: Αυτή η δοκιμή μετρά το βάρος των μαλλιών καθώς εκτίθενται στην υγρασία. Δεν είναι μια δοκιμή που οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να κάνουν στο σπίτι
 • Οίδημα ινών: Αυτό μετρά τις διαστάσεις μιας ίνας τρίχας μετά την έκθεση σε νερό. Θα ήταν επίσης δύσκολο να γίνει αυτό στο σπίτι
 • Ανάλυση προσρόφησης αερίου και μεγέθους πόρων: Αυτή η δοκιμή εκθέτει ένα δείγμα τρίχας σε άζωτο. Τα αποτελέσματα δείχνουν την κατανομή του αζώτου που απορροφά η τρίχα και το μέγεθος των πόρων στην επιδερμίδα

Τι προκαλεί χαμηλό πορώδες στα μαλλιά σας;

Το χαμηλό πορώδες δεν προκύπτει από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η φθορά. Αντίθετα, είναι κάτι που κληρονομεί ένα άτομο, μαζί με άλλα χαρακτηριστικά των μαλλιών του.

Η βλάβη και η γήρανση μπορεί να κάνουν τα μαλλιά με χαμηλό πορώδες πιο πορώδη. Διαφορετικά, αυτό είναι γενικά κάτι που δεν αλλάζει. Ωστόσο, είναι δυνατόν να κάνετε κάποιες διεργασίες στα μαλλιά χαμηλού πορώδους για να τα διατηρήσετε υγιή και ενυδατωμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να φροντίσετε τα μαλλιά χαμηλού πορώδους;

Η φροντίδα των μαλλιών με χαμηλό πορώδες περιλαμβάνει την αύξηση της ποσότητας υγρασίας που εισέρχεται στον άξονα της τρίχας. Περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή οποιουδήποτε προϊόντος που αφήνει υπολείμματα.

Η NYSCC συνιστά:

 • Ατμός: Η θερμότητα από τον ατμό χαλαρώνει την επιδερμίδα, ανοίγοντας κάπως τα νεκρά κύτταρα. Αυτό επιτρέπει στους υδρατμούς να εισέλθουν στον άξονα της τρίχας. Ένας άνθρωπος μπορεί να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει μια φορητή συσκευή ατμού, ένα θερμικό σκουφάκι ή ένα σκουφάκι ντους για να παγιδεύσει τον ατμό γύρω από τα μαλλιά.
 • Ενυδατικοί παράγοντες: Αυτές οι ουσίες προσελκύουν και παγιδεύουν την υγρασία. Ορισμένα παραδείγματα υγροποιητικών ουσιών περιλαμβάνουν τη γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ και το μέλι. Αναζητήστε σαμπουάν, μαλακτικές ή θεραπείες βαθιάς περιποίησης που τα περιέχουν.
 • Ελαφριά έλαια: Τα προϊόντα που περιέχουν ελαφρά έλαια μπορεί να βοηθήσουν στη στεγανοποίηση της υγρασίας. Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι από τα ορυκτέλαια, το ηλιέλαιο και το έλαιο καρύδας ήταν καλύτερα στο να διεισδύουν στον άξονα της τρίχας. Ωστόσο, μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση ελαίου καρύδας δεν οδήγησε σε καμία βελτίωση της υγείας των μαλλιών. Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι τα έλαια απωθούν το νερό, οπότε μπορεί να βοηθήσει να χρησιμοποιείτε ένα ελαφρύ έλαιο με φειδώ και μόνο όταν χρησιμοποιείτε επίσης ατμό ή ένα υγραντικό.

Μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη να αποφύγετε:

 • Θεραπείες με πρωτεΐνες: Αυτές μπορεί να μην απορροφηθούν καλά από τα μαλλιά χαμηλού πορώδους. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στην επιφάνεια των μαλλιών, καθιστώντας τα άκαμπτα και μειώνοντας την υγρασία που μπορεί να εισέλθει.
 • Σιλικόνες: Στα προϊόντα μαλλιών, οι σιλικόνες, όπως η διμεθικόνη, εξομαλύνουν την επιδερμίδα. Αλλά τα μαλλιά με χαμηλό πορώδες έχουν ήδη μια λεία επιδερμίδα. Οι σιλικόνες μπορεί να μην είναι απαραίτητες και μπορεί να σχηματίσουν υπολείμματα.
 • Βούτυρα: Ουσίες όπως το βούτυρο καριτέ και το βούτυρο κακάο είναι πολύ παχύρρευστα και απωθούν το νερό. Σε σημαντικές ποσότητες, μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της υγρασίας από τα μαλλιά και να δημιουργήσουν επίστρωση.
 • Χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντος: Επειδή τα μαλλιά με χαμηλό πορώδες απορροφούν λιγότερο από κάθε τύπο προϊόντος από ό,τι άλλοι τύποι μαλλιών, μπορεί να βοηθήσει η χρήση λιγότερης ποσότητας, ακόμη και αν η φόρμουλα είναι κατάλληλη.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ