Υγεία

Περπάτημα: Τα οφέλη του για την υγεία μας

Το lockdown διέλυσε σχεδόν όλα τα προγράμματα άσκησης και όχι μόνο αυτών που ιδρωκοπούσαν στα γυμναστήρια. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός στέρησε ακόμα και την πιο απλή άσκηση, το περπάτημα. Τα στατιστικά που αφορούν τις παράπλευρες επιπτώσεις τις πανδημίας επιβεβαιώνουν την αυτό που φοβόμασταν. Για παράδειγμα στην Αμερική το ¼ όσων ρωτήθηκαν, απάντησαν πως είδαν μια σημαντική αύξηση τους βάρους τους. Από αυτές τις έρευνες γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι και η παραμικρή μορφή άσκησης, ακόμα και αυτή που δεν τη συνειδητοποιούμε, μετράει. 

Σύμφωνα με το Ratpack.gr, το περπάτημα είναι μορφή άσκησης, μόνο που δεν διαφημίζεται πολύ και οι περισσότεροι το υποτιμούν. Οι ειδικοί το προτείνουν κυρίως σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας, στους ηλικιωμένους και γενικά σε όσους θεωρούν ότι δεν μπορούν να αντέξουν ένα πιο εργώδες πρόγραμμα άσκησης. Πίσω από αυτή την παγιωμένη αντίληψη της υποτίμησης του περπατήματος είναι η θεώρηση ότι η άσκηση πρέπει να είναι δύσκολη και πρέπει να έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Η θεώρηση αυτή είναι η μισή αλήθεια, αλλά εμείς εδώ είμαστε για την άλλη μισή.

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι μια ρουτίνα περπατήματος η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα, είναι κάτι παραπάνω από μια καλή άσκηση. Εντάσσοντάς το σε μια ευρύτερη διαδικασία commuting για τη δουλειά και όποιες άλλες υποχρεώσεις έχεις, αποκτάς μια κανονική ρουτίνα άσκησης. Προφανώς και δεν μπορεί να υποκαταστήσει άλλες ασκήσεις, ούτε καν το τρέξιμο, αλλά μπορεί να μπει συμπληρωματικά και σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και bodybuilders χρησιμοποιούν το περπάτημα ως τελευταία άσκηση μετά από ένα επίπονο πρόγραμμα. Εκτός από απώλεια βάρους, για κάποιον που δεν γυμνάζεται, μπορεί να γίνει άσκηση γράμμωσης για κάποιον που γυμνάζεται συστηματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να δεις όμως αποτελέσματα από το περπάτημα, πρέπει να το κάνεις σωστά. Ο στόχος των 10.000 βημάτων είναι ο κύριος, όμως δεν είναι ο μοναδικός. Περπάτημα από περπάτημα διαφέρει. Ο ρυθμός, το τερέν, οι καιρικές συνθήκες, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό της αποδοτικότητας του περπατήματος ως άσκηση. Ο καλύτερος τρόπος για να την ελέγξεις δεν είναι να μετράς απλά τα βήματα στο κινητό, αλλά να το κάνεις μέσω ενός ολοκληρωμένου app το οποίο θα μετράει θερμίδες και τους παλμούς της καρδιάς.

Το συμπέρασμα είναι ότι ναι, το περπάτημα είναι μια καλή μορφή άσκησης, όποιοδήποτε κι αν είναι το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Στην περίπτωση που δεν έχεις καμία επαφή με οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής, μόλις βρήκες την κατάλληλη μορφή της για να ξεκινήσεις. Εκτός από τα κέρδη που έχει το περπάτημα από μόνο του, είναι το καλύτερο εισιτήριο για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Έχοντας το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινότητά σου, μπορεί να διώξει τη ρετσινιά του βασανιστηρίου από τη γυμναστική και να την κάνει μια υγιεινή συνήθεια. Μόλις δεις τα πρώτα οφέλη θα το καταλάβεις αμέσως.       

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...