Υγεία

Ουρική αρθρίτιδα: Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την κρίση

Τα αίτια της κατάστασης, η οποία είναι γνωστή ως υπερουριχαιμία, δεν είναι πάντοτε σαφή.

Σύμφωνα με το Bigstock και το onmed.gr, έχει διαπιστωθεί ωστόσο, ότι τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από τα γονίδια.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος, η κατάχρηση αλκοόλ και η υπερκατανάλωση κρέατος και ψαριού συμβάλλουν επίσης στην εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν το ουρικό οξύ είναι αυξημένο, μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πόνος, ακαμψία και οίδημα.

Δείτε πέντε μέτρα που πρέπει να λάβετε προκειμένου να αποφύγετε μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας:

  • Μείωση του σωματικού βάρους: Για τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, απαιτείται σταδιακή απώλεια βάρους μέσω της σωστής διατροφής και της σωματικής άσκησης.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά και κυρίως η μπύρα περιέχουν υψηλά επίπεδα πουρινών, ένα είδος οργανικών ενώσεων που συμβάλλουν στην εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης: Η ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα, πολλά σνακ και ποτά περιέχουν φρουκτόζη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης πουρινών: Όταν διασπώνται, οι πουρίνες παράγουν ουρικό οξύ. Σημαντικές ποσότητες πουρινών περιέχουν όλα τα είδη κόκκινου κρέατος, τα ψάρια και κυρίως όσα περιέχουν πολλά λίπη αλλά και τα πουλερικά.
  • Κατανάλωση πολλών υγρών: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού εξασφαλίζει πως τα νεφρά απομακρύνουν αποτελεσματικότερα το ουρικό οξύ από το σώμα. Θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον δύο λίτρα υγρών, προερχόμενα από το νερό, τα φρούτα, τα λαχανικά και κάθε είδους ποτά χωρίς ζάχαρη και τεχνητά πρόσθετα.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ