Υγεία

Πλεύρης: "Φρένο" στη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς για τους ανασφάλιστους πολίτες

Από αυτήν την ημερομηνία και μετά, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, θα γίνεται μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι, μέσα από αυτήν τη ρύθμιση, να αντιμετωπιστεί η σπατάλη και η προκλητή ζήτηση από τη χρήση ΑΜΚΑ που αντιστοιχούν σε ανασφάλιστους πολίτες, από μη πραγματικούς δικαιούχους. Στοιχεία για το ζήτημα αυτό, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τη Δευτέρα (28/02/2022) στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κρίσιμο σημείο στο να «εκτοξευθεί» η δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ήταν το 2019, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε» τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών και στους ιδιώτες γιατρούς. «Η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων πριν από την εφαρμογή αυτού του νόμου ήταν 208 εκατομμύρια. Μετά την εφαρμογή, το επόμενο έτος, 308 εκατομμύρια. Εκατό εκατομμύρια αύξηση στη δαπάνη» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, ο κ. Πλεύρης επισήμανε το «παράδοξο», να μειώνεται η ανεργία, όμως ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών να αυξάνεται: «Οι ασφαλισμένοι το 2018 ήταν 6.700.000 και το 2019, γιατί τότε είχαμε πτώση της ανεργίας, έγιναν 6.764.000. Δηλαδή, ενώ δεν μειώθηκαν οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι από 687.000 πήγανε στο 1.070.000. Περίπου 400.000 ανασφάλιστοι, που δεν φύγανε από τους ασφαλισμένους, εμφανίστηκαν σε ένα χρόνο». Η επιβάρυνση που προέκυψε για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ και η οποία διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια, καθώς η αντίστοιχη δαπάνη σήμερα φτάνει τα 315 εκατ. ευρώ.

Οι 400.000 αυτοί ΑΜΚΑ εμφανίστηκαν «ως δια μαγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι αντιστοιχούν σε «κόσμο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Είναι ΑΜΚΑ τα οποία υπάρχουν και κατοικούν οπουδήποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για αυτό το λόγο επαναφέρουμε τη ρύθμιση όπως ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Δηλαδή, να πηγαίνουν οι ανασφάλιστοι, δεν χάνουν κανένα τους δικαίωμα, απλά πηγαίνουν γιατί θέλουμε να βλέπουμε ότι υπάρχουν και δεν είναι ΑΜΚΑ τα οποία βρίσκονται αλλού και κάποιος πάει και συνταγογραφεί» πρόσθεσε. «Ζημιώσατε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και εμείς επαναφέρουμε μια ρύθμιση που καλύπτει τους ανασφάλιστους καθώς παίρνουν τα φάρμακα και έχουμε την ασφαλιστική δικλείδα ότι αυτά θα γράφονται στις δημόσιες δομές για να βλέπουμε ότι εμφανίζεται ο δικαιούχος να το πάρει. Δεν θα πληρώνουμε φάρμακα ανθρώπων οι οποίοι είτε δεν είναι ανασφάλιστοι και χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, είτε δεν βρίσκονται σε αυτήν εδώ την επικράτεια και πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για αυτούς» κατέληξε.

Προκλητή ζήτηση και αναντιστοιχία

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος αποκάλυψε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων, στο οποίο εμπλέκονταν ιατρικοί επισκέπτες, ιδιώτες γιατροί, γιατροί δημόσιων δομών και φαρμακοποιοί. Το κύκλωμα πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ, τις περισσότερες φορές εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους το δίκτυο είχε αλιεύσει από διάφορες πηγές. Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής. Πολλοί από αυτούς τους ΑΜΚΑ φέρονται να ανήκαν σε ανασφάλιστους πολίτες και μετανάστες.

Από την άλλη, το ζήτημα της αναντιστοιχίας ανάμεσα στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών είχαν επισημάνει οι θεσμικοί εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, από το 2019. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ, «το πρώτο 11μηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ». Επισημαίνοντας ότι η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων καλύπτεται από το clawbackπου πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία, ο ΣΦΕΕ τόνιζε: «Στηρίζουμε το σύστημα υγείας καλύπτοντας τους ανασφάλιστους (850.000 συμπολίτες μας για το 2017 με ετήσιο κόστος €165 εκατ.), υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους, καθώς αντιλαμβανόμαστε τον ευαίσθητο κοινωνικό μας ρόλο». Σε επιστολή δε προς τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΦΕΕ, η ΠΕΦ και το PIF έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για «το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων. Η τελευταία μάλιστα παραδόξως αυξάνεται σημαντικά ενώ μειώνονται τα ποσοστά ανεργίας, και κατά συνέπεια μειώνεται ο αριθμός των ανασφαλίστων». Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, η αύξηση αυτή οφειλόταν σε «ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την αδικαιολόγητη συνταγογράφηση, (π.χ. συνταγογράφηση ανασφαλίστων και από ιδιώτες γιατρούς) και παρέχουν ελαφρύνσεις σε κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, χωρίς παράλληλη πρόβλεψη για αύξηση της δαπάνης (π.χ. ανεξέλεγκτη χορήγηση ΑΜΚΑ, μειωμένη ή καθόλου συμμετοχή σε ομάδες ασφαλισμένων)» μεταξύ άλλων.

Πάντως, η αφαίρεση της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους από τους ιδιώτες γιατρούς έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγωντης χώρας, καθώς και Συλλόγων Ασθενών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα δημιουργήσει δυσκολίες στην πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ