Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

10 λόγοι που η μαριχουάνα είναι τόσο δημοφιλές ναρκωτικό

Η κάνναβη, ντόπα, χόρτο, και γκάντζα, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό. Στις ΗΠΑ, η χρήση της κάνναβης αυξάνεται από τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup του 2017, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (45%) έχουν δοκιμάσει μαριχουάνα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μια μελέτη του 2018 εκτίμησε ότι το 15% των Αμερικανών είχε κάνει χρήση μαριχουάνας το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Wikihealth.

Η χρήση μαριχουάνας συνδέεται με διάφορες σωματικές και ψυχολογικές επιδράσεις (π.χ. μεταβολή της αντίληψης, αύξηση της όρεξης, ανακούφιση από τον πόνο). Σε ορισμένους πληθυσμούς, η χρήση μαριχουάνας συνδέεται επίσης με μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, όπως η διαταραχή χρήσης κάνναβης (εθισμός στην κάνναβη), οι αναπνευστικές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν μαριχουάνα (ή καταναλώνουν μαριχουάνα, γενικότερα). Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας εξετάσουμε τα ευρήματα τεσσάρων ερευνητικών μελετών, ξεκινώντας από μία που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνική μελέτη του 2021 για τη χρήση μαριχουάνας στις ΗΠΑ

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021 του Drug and Alcohol Dependence ανέλυσε δεδομένα από τις πολιτείες των ΗΠΑ στο Σύστημα Παρακολούθησης Παραγόντων Κινδύνου Συμπεριφοράς 2017-2019. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο επιπολασμός της χρήσης κάνναβης τον προηγούμενο μήνα ήταν 11%.

Μεταξύ των ενηλίκων, οι λόγοι κατανάλωσης ήταν: μόνο ψυχαγωγική χρήση (38%), ψυχαγωγική και ιατρική χρήση (33%) και μόνο ιατρική χρήση (29%) (Εδώ απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σας για τη φαρμακευτική κάνναβη). Όταν η χρήση γινόταν για ιατρικούς λόγους, η μαριχουάνα ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζεται (σε σύγκριση με το άτμισμα ή την κατανάλωση). Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους (σε σύγκριση με τους χρήστες για ψυχαγωγικούς σκοπούς) έτειναν να είναι γυναίκες, παντρεμένοι, μη εργαζόμενοι, χαμηλού εισοδήματος, μεγαλύτερης ηλικίας, με χειρότερη υγεία και καθημερινοί χρήστες.

Παραδόξως, στις πλήρως νόμιμες (έναντι των παράνομων) πολιτείες, η πιθανότητα «να αναφέρουν χρήση για ψυχαγωγικούς σκοπούς ήταν σημαντικά χαμηλότερη, ενώ η πιθανότητα να αναφέρουν και τους δύο λόγους [ιατρικούς και ψυχαγωγικούς] ήταν σημαντικά υψηλότερη». Γιατί; Ίσως επειδή οι πολιτείες των ΗΠΑ όπου η ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας είναι νόμιμη τείνουν να είναι πιο φιλελεύθερες και οι κάτοικοι αυτών των φιλελεύθερων πολιτειών τείνουν περισσότερο να «βλέπουν τη μαριχουάνα ευνοϊκά, να αναγνωρίζουν τα θεραπευτικά της οφέλη και να αποδίδουν τουλάχιστον ένα μέρος της χρήσης τους σε ιατρική ανάγκη».

Χρήση μαριχουάνας από τους φοιτητές των κολεγίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια άλλη έρευνα σχετικά με τη χρήση μαριχουάνας μεταξύ των νεοεισερχόμενων φοιτητών χρησιμοποίησε δεδομένα από μια διαδικτυακή έρευνα. Το τελικό δείγμα αποτελούνταν από 634 άτομα (18 ετών- 58% γυναίκες- 68% λευκοί, 17% Ασιάτες, 6% ισπανόφωνοι).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συχνότεροι λόγοι για τη χρήση κάνναβης ήταν:

 • Διασκέδαση/απόλαυση
 • Συμμόρφωση (π.χ. πίεση από συνομηλίκους)
 • Περιέργεια και πειραματισμός
 • Κοινωνικά κίνητρα (π.χ. δεσμοί)
 • Βαρεμάρα
 • Ανακούφιση από το άγχος

Τα τρία κύρια κίνητρα (οι πιο ουσιαστικοί λόγοι για τη χρήση μαριχουάνας) ήταν η περιέργεια και ο πειραματισμός, η διασκέδαση/απόλαυση και η αποδοχή από τους συνομηλίκους.

Ορισμένα από τα αναφερόμενα κίνητρα για το κάπνισμα μαριχουάνας σχετίζονταν με βαρύτερη χρήση και περισσότερα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη μαριχουάνα, όπως θέματα σχέσεων, οικονομικές δυσκολίες ή θέματα που σχετίζονται με το σχολείο. Αυτά τα κίνητρα περιλάμβαναν την απόλαυση/διασκέδαση, τη συνήθη χρήση, την αλλαγή των αντιλήψεων (δηλαδή τη βελτίωση των εμπειριών του ατόμου) και τη βελτίωση των δραστηριοτήτων (π.χ. για να ακούγεται καλύτερα η μουσική). Ο πειραματισμός, αντίθετα, συνδέθηκε με λιγότερο συχνή χρήση και λιγότερα σοβαρά προβλήματα.

Κάνναβη και κοινωνικό πλαίσιο

Η σχέση μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και του κοινωνικού της πλαισίου εξετάστηκε από τον Beck και τους συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη College Life Study. Από τους 1.253 προπτυχιακούς φοιτητές του αρχικού δείγματος, οι ερευνητές επέλεξαν εκείνους που είχαν ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις 6 και 12 μηνών και ήταν τακτικοί χρήστες μαριχουάνας (δηλαδή, φοιτητές που είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους έξι μήνες). Η τελική ομάδα αποτελούνταν από 322 προπτυχιακούς φοιτητές (153 γυναίκες).

Η ανάλυση των αυτοαναφερόμενων λόγων για τη χρήση κάνναβης εντόπισε τέσσερα διακριτά πλαίσια/κίνητρα:

 1. Αποδοχή από τους συνομηλίκους (δηλ. προσαρμογή)
 2. Διαχείριση συναισθημάτων και διαθέσεων
 3. Χρήση που σχετίζεται με το σεξ (π.χ. μείωση των αναστολών)
 4. Κοινωνική διευκόλυνση (δηλ. ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και των συναισθημάτων ευεξίας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινωνική διευκόλυνση ήταν ο κύριος λόγος που αναφέρθηκε για τη χρήση μαριχουάνας ή αλκοόλ. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τις περιστάσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες κατανάλωναν συχνότερα μαριχουάνα, πάνω από το ένα τέταρτο ανέφεραν όταν ήταν με μια ομάδα φίλων και στην πανεπιστημιούπολη (π.χ. συμμετοχή σε πάρτι).

Κάνναβη σε μακροχρόνιους χρήστες

Μια μικρή έρευνα στον Καναδά χρησιμοποίησε δομημένες συνεντεύξεις με έμπειρους χρήστες μαριχουάνας (δηλαδή εκείνους που είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας 25 ή περισσότερες φορές) για να εξετάσει τους λόγους χρήσης μαριχουάνας. Το δείγμα αποτελούνταν από 40 γυναίκες και 64 άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 34 έτη (18-55 έτη). Περίπου το ήμισυ του δείγματος είχε κάνει καθημερινή χρήση κάνναβης, ενώ το 80% έκανε χρήση μία φορά την εβδομάδα κατά το προηγούμενο έτος.

Ο κυριότερος λόγος για τη χρήση κάνναβης, μεταξύ των λόγων που οι συμμετέχοντες θεωρούσαν «πολύ σημαντικούς», ήταν η χαλάρωση. Άλλοι κορυφαίοι λόγοι περιλάμβαναν:

 • Αίσθημα ευεξίας
 • Ιατρικές χρήσεις
 • Έμπνευση
 • Νέοι τρόποι θεώρησης των πραγμάτων
 • Αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους
 • Να ξεχνά κανείς τις ανησυχίες του
 • Απόλαυση ταινιών ή μουσικής
 • Καλύτερος ύπνος
 • Αντιμετώπιση της πλήξης

Όπως είδαμε, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος λόγων για τη χρήση μαριχουάνας – όπως η διασκέδαση, η χαλάρωση, ο δεσμός και η κοινωνική διευκόλυνση, η ρύθμιση των συναισθημάτων και οι ιατρικοί λόγοι. Κανένας μοναδικός λόγος δεν φαίνεται να εξηγεί τη χρήση μαριχουάνας σε διαφορετικούς πληθυσμούς ή ακόμη και σε άτομα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Για παράδειγμα, ορισμένοι φοιτητές που εισέρχονται στο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνουν χρήση μαριχουάνας για το ρόλο της ως κοινωνικού διευκολυντή- άλλωστε, το πανεπιστήμιο είναι συχνά η πρώτη φορά που πολλοί ζουν μακριά από την οικογένεια και το σπίτι τους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουν νέες φιλίες (εξ ου και η ανάγκη για κοινωνικούς διευκολυντές). Σε άλλους φοιτητές, όπως σε εκείνους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και χρόνιο πόνο, η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιείται ή και να συνταγογραφείται για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Ή μπορεί να χρησιμοποιείται και για τους δύο λόγους. Και για άλλους λόγους (π.χ. πειραματισμός, προβλήματα ύπνου).

Εν ολίγοις, το να γνωρίζουμε ότι κάποιος κάνει χρήση κάνναβης -ή ακόμη και ότι έχει αναπτύξει διαταραχή χρήσης κάνναβης (δηλαδή, εθισμό στη μαριχουάνα)- μας λέει πολύ λίγα για το γιατί άρχισε τη χρήση της μαριχουάνας ή ποιοι παράγοντες ενθάρρυναν και υποστήριξαν τη χρήση του ναρκωτικού.

Με άλλα λόγια, για να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι καταναλώνουν κάνναβη, πρέπει να τους γνωρίσουμε ως άτομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ