Υγεία

Αντιβιοτικά: Η ουσία που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rice πραγματοποίησαν μία μελέτη στην οποία διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το πολυστυρένιο –αρωματικός υδρογονάνθρακας που παράγεται από τον πολυμερισμό του στυρενίου– συμβάλλει στην παγκόσμια κρίση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από τη Σχολή Μηχανικών George R. Brown, το πολυστυρένιο που απορρίπτεται και διασπάται σε μικροπλαστικά προσφέρει πρόσφορο έδαφος όχι μόνο για μικρόβια και χημικές μολυσματικές ουσίες, αλλά και για γενετικό υλικό που κυκλοφορεί ελεύθερο προσφέροντας στα βακτήρια το «δώρο» της αντίστασης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hazardous Materials περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση των μικροπλαστικών στο υπεριώδες φως κατά την απόρριψή τους στο περιβάλλον, τα καθιστά ιδανικά για τον σχηματισμό γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά (ARGs). Τα γονίδια αυτά είναι εξοπλισμένα με βακτηριακά χρωμοσώματα, φάγους και πλασμίδια, δηλαδή όλους τους βιολογικούς φορείς που μπορούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους την αντίσταση στα αντιβιοτικά, μειώνοντας την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον μηχανικό περιβάλλοντος Pedro Alvarez, έδειξε, επίσης, ότι οι χημικές ουσίες που εκλύονται από το πλαστικόκαθώς αυτό «γερνά», αυξάνουν την ευαλωτότητα των φορέων στην οριζόντια μεταφορά γονιδίων, μέσω της οποίας εξαπλώνεται η αντίσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μας προκάλεσε έκπληξη όταν ανακαλύψαμε ότι η "γήρανση" των μικροπλαστικών ενισχύει την οριζόντια αντίσταση στα αντιβιοτικά. Η ενισχυμένη διάδοση της αντίστασης στα αντιβιοτικά είναι μια υποτιμημένη πιθανή επίπτωση της ρύπανσης από τα μικροπλαστικά» σημειώνει ο Δρ. Alvarez.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μικροπλαστικά (100 νανόμετρα έως 5 μικρόμετρα σε διάμετρο) που εκτίθενται στο υπεριώδες τμήμα του ηλιακού φωτός έχουν μεγάλες επιφάνειες που παγιδεύουν τα μικρόβια. Καθώς τα πλαστικά αποσυντίθενται, εκλύουν επίσης χημικές ουσίες από τον πολυμερισμό, οι οποίες διασπούν τις μεμβράνες των μικροβίων, δίνοντας στην αντίσταση στα αντιβιοτικά την ευκαιρία να εισβάλει σε αυτά.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η επιφάνεια των μικροπλαστικών μπορεί να λειτουργεί ως σημείο συγκέντρωσης των ευάλωτων βακτηρίων, επιταχύνοντας τη μεταφορά των γονιδίων μέσω της επικοινωνίας των βακτηρίων με τις απελευθερωμένες χημικές ουσίες. Η «συνέργεια» αυτή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές στη αντίσταση στα αντιβιοτικά, ακόμα και εν τη απουσία αντιβιοτικών, καταλήγει η μελέτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ