Υγεία

Κατάθλιψη: Ο απροσδόκητος παράγοντας που "κατατροπώνει" τη μέση ηλικία

Η προβληματική όραση στις μεσήλικες γυναίκες προοικονομεί τα καταθλιπτικά συμπτώματα που θα εμφανιστούν στην πορεία της ζωής τους, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Menopause. Ωστόσο, σημειώνουν οι ερευνητές, η έγκαιρη πρόληψη των οφθαλμοπαθειών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του «γυναικείου πεπρωμένου»: οι γυναίκες συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης συγκριτικά με τους άνδρες ενώ στις μεσήλικες παρατηρείται ο μεγαλύτερος επιπολασμός της ψυχικής διαταραχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόσο η κατάθλιψη όσο και οι οφθαλμικές παθήσεις που μπορούν να βλάψουν μελλοντικά την όραση καταγράφουν σημαντική αύξηση και, παρ’ όλα αυτά, η επιστημονική γνώση για τη σχέση τους στη μέση ηλικία παραμένει περιορισμένη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση της μειωμένης όρασης και της κατάθλιψης σε άτομα τρίτης ηλικίας, όπως όμως σημειώνουν οι ερευνητές, οι απειλητικές για την όραση οφθαλμοπάθειες μπορούν να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα, κάτι που επιβεβαιώνει ο τριπλασιασμός τους στους μεσήλικες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται κοινές και ιάσιμες παθήσεις όπως τα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) ή ο καταρράκτης και πιο σόβαρες και χρόνιες όπως το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελετώντας στοιχεία από τη Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών (Study of Women’s Health Across the Nation – SWAN), οι ερευνητές κατέληξαν ότι υπάρχει μια σημαντική διαχρονική συσχέτιση μεταξύ της ήπιας και μέτριας έως σοβαρής διαταραχής της όρασης με συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Οι επιπτώσεις βέβαια της κατάθλιψης δεν περιορίζονται μόνο στη έκπτωση της συνολικής υγείας αλλά επεκτείνονται στο μέλλον, λειτουργώντας ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας για το ομαλό και υγιές γήρας. Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίοων η Ιατρική Διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (NAMS), Δρ. Stephanie Faubion, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των οφθαλμικών παθήσεων αποτελούν σημαντικό βήμα για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας στις γυναίκες αυτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara