Υγεία

Έρευνα: Πως δρα η τεστοστερόνη στη ζωή των ανδρών;

Μία έρευνα ανακαλύπτει γιατί την χρειαζόμαστε.

Οι άντρες δεν μπορούν να έχουν μία φυσιολογική ζωή χωρίς την τεστοστερόνη. Από καιρό είναι γνωστό ότι η τεστοστερόνη βελτιώνει τη ροή του αίματος στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ δυναμώνει τους καρδιακούς μύες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ακόμη μεγαλύτερα, μακροπρόθεσμα οφέλη για ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης φαίνεται πως δεν επηρεάζουν μόνο τις σχέσεις και τη σεξουαλική συμπεριφορά των αντρών αλλά και των γυναικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research.

Όσο τα επίπεδα τεστοστερόνης πλησιάζουν προς τα φυσιολογικά, τόσο βελτιώνεται και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πιθανότατα λόγω βελτίωσης της διάθεσης, της λίμπιντο και του ύπνου. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες πιστεύεται ότι μειώνουν την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία μάλλον αλλάζουν τελείως τον τρόπο που έχουμε το σεξ στο μυαλό μας, καθώς σύμφωνα με αυτά οι άντρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης προτιμούν το σεξ με διαφορετικές γυναίκες.

Τα στοιχεία αυτά από την τρίτη βρετανική εθνική έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής και των δύο φύλων παρέχουν τις πρώτες λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά των δύο φύλων σε επίπεδο πληθυσμού.

Δες εδώ τι κάνει η τεστοστερόνη στο σώμα σου:

Το δείγμα ήταν σχετικά μεγάλο, συγκεκριμένα 4.000 ενήλικες, 18 εώς 74 ετών, από τους οποίους πάρθηκαν δείγματα σάλιου για να μετρηθούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ενώ οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και ερωτηματολόγια με στόχο να διερευνήσουν τις σχέσεις μεταξύ της ποσότητας των ανδρογόνων και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άντρες που είχαν υψηλότερες τιμές της τεστοστερόνης, ήταν πιο πιθανό να είχαν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα τα τελευταία πέντε χρόνια και είχαν κάνει πρόσφατα ετεροφυλόφιλο κολπικό σεξ.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα σίγουρα αλλάζουν τη συζήτηση γύρω από το ρόλο της τεστοστερόνης, που μέχρι στιγμής θεωρείτο ο βιολογικός οδηγός της σεξουαλικής επιθυμίας των αντρών. Οι ερευνητές μάλιστα θεωρούν τη μελέτη αυτή μια αφορμή να πέσει περισσότερο φως στην ρόλος της στη γυναικεία επιθυμία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ