Υγεία

Βρετανία: Αναλυτικός οδηγός για τους τουρίστες στην Ελλάδα

Αναλυτικό οδηγό για τους ταξιδιωτικούς κανόνες που ισχύουν για Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν σε επτά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς δημοσιεύει σε ρεπορτάζ του το BBC, εξηγώντας τους περιορισμούς, τις απαιτήσεις καραντίνας αλλά και το σύστημα κατηγοριοποίησης της Βρετανίας.

Το BBC αναφέρεται σε επτά δημοφιλείς προορισμούς: τη Μάλτα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία και εξηγεί τις υποχρεώσεις των Βρετανών τουριστών τόσο στο ταξίδι αναχώρησης όσο και επιστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Βρετανία, οι διακοπές στο εξωτερικό είναι νόμιμες. Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα κατηγοριοποίησης, πολύ λίγες χώρες βρίσκονται στην πράσινη λίστα των ασφαλών προορισμών. Στην πράσινη λίστα βρίσκονται Μάλτα, Βαλεαρίδες νήσοι, Μαδέρα και κάποιοι άλλοι προορισμοί, εκ των οποίων νησιά της Καραϊβικής. Ωστόσο, με την εξαίρεση της Μάλτας όλοι βρίσκονται υπό επιτήρηση, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στην πορτοκαλί λίστα.

Η βρετανική κυβέρνηση, στη σύστασή της, ζητά από τους πολίτες να μην κάνουν διακοπές σε πορτοκαλί και κόκκινες χώρες. Αν ωστόσο το επιλέξουν, είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα και να κάνουν τεστ κορωνοϊού, κατά την αναχώρηση και την επιστροφή.

Πλέον, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θέλει να καταστήσει τους κανόνες πιο ευέλικτους για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες που δεν θα υπόκεινται σε καραντίνα εφόσον επιστρέφουν στην Αγγλία από πορτοκαλί χώρες. Οι αποφάσεις για τις ταξιδιωτικές λίστες αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ στηρίζονται σε παράγοντες που αφορούν τους δείκτες με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε χώρα.

Η Ελλάδα δέχεται επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία

Στην Ελλάδα, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται δεκτοί. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν την ταξιδιωτική φόρμα PLF, που τους παρέχει QR code. Κάθε άτομο άνω των 12 ετών, πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ κορωνοϊού, είτε μοριακό 72 ωρών είτε rapid 48 ωρών. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομίσει είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, που έχει ολοκληρωθεί 14 ημέρες πριν την αύξηση είτε πιστοποιητικό νόσησης.

Το Covid Pass του Εθνικού Συστήματος Υγείας γίνεται δεκτό ως απόδειξη της εμβολιαστικής κατάστασης κάθε ταξιδιώτη. Για όσους διαμένουν στη Σκωτία ή την Ουαλία, οι βεβαιώσεις του NHS γίνονται δεκτές. Η βόρεια Ιρλανδία έχει διμερείς συμφωνίες, μέχρι να ξεκινήσει το επίσημο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όταν κάποιος φτάνει στην Ελλάδα, θα υποβάλλεται σε rapid test. Εάν είναι θετικό, τότε θα περάσει διάστημα καραντίνας τουλάχιστον 10 ημερών. Επίσης μπορεί να χρειαστεί κάποιος να τεθεί σε αυτοαπομόνωση, αν επιβάτες της πτήσης ή του πλοίου εντοπιστούν θετικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το BBC αναφέρεται και στους περιορισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Στα ταξί και τα οχήματα επιτρέπονται έως τρία άτομα, εκτός αν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Αρνητικό τεστ κορωνοϊού, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού απαιτείται για τα ελληνικά νησιά, πλην Λευκάδας, Εύβοιας και Σαλαμίνας. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καφέ είναι ανοιχτά, με παρέες έως 10 ατόμων. Στα καταστήματα υπάρχει κανόνας για μειωμένη χωρητικότητα, ενώ στις παραλίες οι ομπρέλες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα και επιτρέπονται μέχρι δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα. Με μειωμένη χωρητικότητα λειτουργούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Πορτογαλία: Καραντίνα για δύο εβδομάδες ή πιστοποιητικό εμβολιασμούς


Πλην της Μαδέρα, η υπόλοιπη Πορτογαλία παραμένει στην πορτοκαλί λίστα. Αλλά και η Πορτογαλία υποχρεώνει τους Βρετανούς τουρίστες σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός αν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με τη δεύτερη δόση 14 ημέρες πριν το ταξίδι. Αρνητικό τεστ κορωνοϊού υποχρεούνται να προσκομίζουν έφηβοι 12-17 ετών, με γονείς πλήρως εμβολιασμένους.

Και στην Πορτογαλία απαιτείται η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, εκτός από την παραλία και την ηλιοθεραπεία. Παράλληλα, απαιτείται η τήρηση αποστάσεων δύο μέτρων. Ανοιχτά είναι τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ οι χώροι πολιτισμού λειτουργούν στο 50% της δυναμικότητάς τους. Αλκοόλ μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται να πουληθεί μαζί με γεύμα. Στα ταξί επιτρέπονται έως δύο επιβάτες. Σύστημα κατηγοριοποίησης υπάρχει και στις παραλίες.
 

Μάλτα: Είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού


Η Μάλτα είναι η χώρα που έχει περάσει στην πράσινη λίστα, λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων και των υψηλών ρυθμών εμβολιασμού. Δεκτοί γίνονται μόνον πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί, χωρίς να απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Πλήρως εμβολιασμένα πρέπει να είναι και τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που ταξιδεύουν στη Μάλτα, κάτι που δεν συμβαίνει στη Βρετανία. Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν ταξιδιωτική φόρμα και δήλωση δημόσιας υγείας, ενώ θερμομετρούνται στην άφιξή τους.

Στη Μάλτα, η χρήση μάσκας είναι ακόμη υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους για όσους είναι τριών ετών και άνω. Δικαίωμα να βγάλουν τη μάσκα έχουν δύο πλήρως εμβολιασμένοι, με πιστοποιητικό σε δημόσιους χώρους. Στην παραλία, η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική.


Ισπανία: Πράσινο για τις Βαλεαρίδες νήσους, πορτοκαλί για τη χώρα


Οι Βαλεαρίδες νήσοι βρίσκονται στους πράσινους προορισμούς της Βρετανίας, σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα και τα Κανάρια Νησιά που παραμένουν στο πορτοκαλί.

Η ισπανική κυβέρνηση απαιτεί από όλους τους επιβάτες από Βρετανία, άνω των 12 ετών να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Επίσης, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν φόρμα υγείας πριν το ταξίδι. Επίσης, αρνητικό τεστ κορωνοϊού, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης απαιτείται και για όσους εισέρχονται στην Ισπανία από τα σύνορα με τη Γαλλία.
 

Γαλλία: Χωρίς καραντίνα οι πλήρως εμβολιασμένοι


Η Βρετανία είναι στην πορτοκαλί λίστα της Γαλλίας. Όσοι δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, θα μπορούν να εισέρχονται μόνο για ουσιώδεις λόγους και θα πρέπει να συμπληρώνουν πιστοποιητικό διεθνούς ταξιδιού και να συμφωνούν σε επτά ημέρες καραντίνα.

Για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid 48 ωρών και μία δήλωση. Η απαλλαγή από την υποχρέωση καραντίνας προβλέπεται και για τους κάτω των 18 ετών, που συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες ή εφόσον έχουν ουσιώδη λόγο τγαξιδιού.

Στη Γαλλία η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους, εξαιρουμένων των δημόσιων συγκεντρώσεων, των αγορών και των σταδίων. Περιορισμοί υπάρχουν στη χωρητικότητα πολιτιστικών και αθλητικών χώρων.


Ιταλία: Πέντε ημέρες απομόνωση

Στην Ιταλία, και μέχρι τις 30 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να περάσουν πέντε ημέρες σε αυτοαπομόνωση και μετά να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

Επίσης, οι τουρίστες θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν το ταξίδι, να συμπληρώσουν ταξιδιωτική φόρμα και να επικοινωνήσουν με την γραμμή βοήθειας Covid-19 στην περιοχή που κατευθύνονται για να ενημερώσουν για την επίσκεψή τους. Οι τουρίστες θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα στις πτήσεις από και προς Ιταλία.

Τουρκία: Καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχείο

Οι Βρετανοί που ταξιδεύουν στην Τουρκία στην επιστροφή τους θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα, και να υποβληθούν σε δύο τεστ κορωνοϊού. Επίσης απαιτείται να έχουν αρνητικό PCR τεστ εντός 72 ωρών, να συμπληρώνουν διαδικτυακή φόρμα, και να αναμένουν ιατρικό έλεγχο για συμπτώματα κορωνοϊού.

Στην Τουρκία, οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί ενώ οι περιοχές είναι χωρισμένες σε τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας. Οι τουρίστες καλούνται να φορούν μάσκα έξω από ιδιωτικά σπίτια και απαγορεύεται να καπνίζουν δημόσια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ