Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Άρχισαν τα όργανα! - Ποιες μάσκες απαγορεύτηκαν στην Ισπανία και γιατί

Από την αρχή της πανδημίας πολλές εταιρείες έβγαλαν μάσκες με υφάσματα, συστατικά και επιστρώσεις ενισχυμένα με γραφένιο, ενσωματωμένα σε ατομικά προστατευτικά εργαλεία.

Τώρα η Ισπανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) ζήτησε την εκούσια παύση της εμπορίας του τύπου μάσκας με γραφένιο, αφού οι καναδικές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Ο οργανισμός, που εξαρτάται από το Υπουργείο Υγείας, ξεκίνησε έρευνα για να προσδιορίσει τον πιθανό κίνδυνο εισπνοής σωματιδίων και, ως προληπτικό μέτρο, συνιστά τη μη χρήση αυτού του τύπου προστασίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε χειρουργικές μάσκες τύπου IIR με γραφένιο βιομάζας από τον κινεζικό κατασκευαστή Shandong Shenquan New Materials .

Αυτή η απόφαση έρχεται αφού πολλές κοινότητες ανακοίνωσαν την προληπτική ανάκληση πολλών παρτίδων μάσκας με γραφένιο, ένα υλικό αποτελούμενο από άτομα άνθρακα που θα μπορούσαν να είναι τοξικά και να βλάψουν τους πνεύμονες όταν εισπνέονται.

Οι αρχές της Μαδρίτης αποφάσισαν να αποσύρουν περίπου 500.000 μάσκες που διανέμονται και χρησιμοποιούνται από δημοτικές υπηρεσίες, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών για τους πιθανούς κινδύνους αυτού του στοιχείου.

Δεδομένης της πιθανότητας ότι αυτή η ουσία θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες από την αναπνοή καθημερινά, η ένωση των δημοσίων διοικήσεων καλεί το Υπουργείο Υγείας να επαληθεύσει τη χρήση μάσκας με γραφένιο σε κέντρα υγείας σε όλη την Ισπανία και να προχωρήσει, αν χρειαστεί "στην άμεση απόσυρση ". Απαιτούν επίσης «να γίνεται παρακολούθηση της υγείας όλων των εργαζομένων που έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις μάσκες, με μια σχολαστική αξιολόγηση του αναπνευστικού συστήματος».

Απομάκρυνση τέτοιων μασκών πραγματοποιήθηκε σε χώρες όπως ο Καναδάς με έρευνα που δείχνει την παρουσία γραφενίου σε αυτόν τον τύπο μάσκας και την πιθανή βλάβη των πνευμόνων που μπορεί να προκαλέσει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ