Υγεία

Λινού για άνοιγμα Λυκείων για self test: Υπάρχει κενό στο πρωτόκολλο - Ποιος είναι ο κίνδυνος

«Τα διπλά self tests, εφόσον λειτουργήσουν σωστά, σίγουρα θα βοηθήσουν αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό test. Κλείνει αμέσως το σχολείο; Κλείνει η τάξη; Νομίζω ότι αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, θέτοντας ερωτήματα για το εάν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος self test σε μαθητή ή εκπαιδευτικό.

Μιλώντας στο Open, τόνισε πως υπάρχει ένα κενό στο πρωτόκολλο ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων στις 12 Απριλίου: «Τι θα συμβεί κατά το διάστημα που ένα self test βγει θετικό, μέχρι να έχουμε και το αποτέλεσμα του δεύτερου test, το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι rapid ή μοριακό; Το παιδί αυτό πριν βγει θετικό θα έχει έρθει σε επαφή με όλα τα παιδιά της τάξης του. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει εάν υπάρξει θετικό τεστ να σταματά αμέσως η λειτουργία της τάξης και να γίνεται άμεση εξέταση τουλάχιστον όλου του τμήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η κυρία Λινού σημείωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο για αυξημένα μέτρα προστασίας στα σχολεία, όπως το να μειωθούν οι ώρες μαθημάτων που γίνονται μέσα στις σχολικές τάξεις και να βγουν τα παιδιά για λίγο στο προαύλιο.

Για τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες η κ. Λινού σημείωσε πως υπάρχει σταθεροποίηση αλλά παραμένουν υψηλά τα νούμερα. «Εχουμε μία σταθεροποίηση αλλά είναι υψηλή. Το ότι χθες ήταν λιγότερα θετικά κρούσματα δεν σημαίνει πως είχαμε μείωση διότι είχαμε και 20.000 λιγότερα τεστ. Τα κρούσματα δεν αυξάνονται αλλά είναι σταθερά υψηλά και είμαστε σταθερά σε κατάσταση συναγερμού», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ