Υγεία

Προετοιμάζεται για τους εμβολιασμούς η Ελλάδα – Όλη η διαδικασία

Για τις προετοιμασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις αρχές του 2021, μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (15/12) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που θέλει μεγάλη σοβαρότητα και τη συμμετοχή όλων μας για να επιτύχει. Το εμβόλιο θα έρθει σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη, όλα είναι προγραμματισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια» είπε στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί -γιατροί και προσωπικό- «ώστε να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας» και οι ευπαθείς ομάδες. Κριτήριο θα αποτελέσει, όπως είπε η πρόεδρος, η ηλικία και ο τόπος διαμονής των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τον εμβολιασμό τους θα αναλάβουν συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, όπου θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν, ενώ στα νοσοκομεία που εργάζονται θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδικασία


Αναφερόμενη στον προγραμματισμό του εμβολιασμού η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι θα γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω sms σε συνάρτηση με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω τηλεφωνικών κέντρων και τα φαρμακεία, όπου οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών, όχι όμως να κάνουν το εμβόλιο, όπως τόνισε με έμφαση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Απαντώντας για το αν θα έρθει μόνο ένα εμβόλιο, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα έλθουν στο σύνολό τους είναι εμβόλια που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι επιστημονικά το ίδιο, γι’ αυτό συστήνονται και εφαρμόζονται. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το αντιγριπικό εμβόλιο, όπου υπάρχουν τριών ειδών, και όπως είπε η κα Θεοδωρίδου όταν το κάνει κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει ποιο από τα τρία είναι, απλά κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Την επισήμανση ότι πρέπει και την περίοδο των εορτών να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που έχει ανακοινώσει η Επιτροπή Επιδημιολόγων, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Ο κ. Πουρνάρας τόνισε ότι στο εορταστικό τραπέζι και τα ρεβεγιόν θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα συνέχεια και να τη βγάζουμε μόνο την ώρα που είναι να φάμε. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο «ώστε να μπορέσουμε Μάρτιο, Απρίλιο να έχουμε τελειώσει από την πανδημία», όπως σημείωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ