Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ειδικοί εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό και ποια πορεία αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες.
Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώνεται αργά, αλλά ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός: Το Robert Koch Institute στην Γερμανία συνεχίζει να αναμένει υψηλά ποσοστά θανάτου.
"Μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα", λέει ο επικεφαλής του RKI, καθηγητής Wieler. Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται "πολύ περισσότεροι" θάνατοι.
Πώς μπορεί να γίνεται αυτό όμως όταν μειώνεται ο αριθμός των νέων λοιμώξεων;
Βασικός παράγων είναι η χρονική καθυστέρηση μεταξύ λοίμωξης από κορονοϊό και θανάτου.
"Το γεγονός ότι οι θάνατοι παραμένουν υψηλοί οφείλεται, αφενός, στην καθυστέρηση και, αφετέρου, στον αυξημένο αριθμό λοιμώξεων μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων τις τελευταίες εβδομάδες", λέει ο Berit Lange από το Κέντρο Έρευνας για τις Λοιμώξεις του Helmholtz. Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης και θανάτου είναι μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων, ανάλογα με το αν ο ασθενής εισάγεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή όχι, εξηγεί ο επιδημιολόγος.
"Βλέπουμε τις αλλαγές στις νέες λοιμώξεις τρεις εβδομάδες αργότερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και τέσσερις εβδομάδες αργότερα στους θανάτους", λέει ο Ulf Dittmer, ιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Έσσεν. "
Δεύτερος λόγος: τα νεότερα άτομα μολύνουν τους ηλικιωμένους πιο συχνά
"Οι ηλικιωμένοι γλίτωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα το ποσοστό μόλυνσης έχει αυξηθεί και πάλι στην ηλικιακή τους ομάδα", παρατηρεί ο Ortwin Adams από το Ινστιτούτο Ιολογίας στο Ντίσελντορφ. Η αιτία είναι η εξής: Πρώτα απ 'όλα, ο κορονοϊός εξαπλώθηκε στη νεότερη γενιά, συχνά με ασυμπτωματικά κρούσματα. Χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί θα είχαν μολύνει άλλους και όλο και πιο πολλά ηλικιωμένα άτομα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επιδημιολόγος Lange μιλά για έναν πίνακα επαφών: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την περισσότερη επαφή με άτομα της δικής τους ηλικιακής ομάδας. Εάν, όπως το καλοκαίρι, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μεταξύ των νεότερων αυξάνεται, οι γηραιότεροι θα επηρεαστούν επίσης κάποια στιγμή .
Επειδή με τις νέες λοιμώξεις , η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται, ακόμη και αν η επαφή με ηλικιωμένους είναι γενικά χαμηλή. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι τα προστατευτικά μέτρα για τις ομάδες κινδύνου "εάν έχουμε υψηλή δυναμική μόλυνσης, αυτή η μεταφορά είναι αναμενόμενη", λέει ο Lange.
"Μάθαμε από το πρώτο κύμα να προστατεύουμε καλά τους ηλικιωμένους", λέει ο Dittmer. Στα ιδρύματα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, οι άνθρωποι έχουν γίνει πολύ πιο προσεκτικοί. "Ωστόσο, κάποια στιγμή οι νέοι έχουν επαφή με τους μεγαλύτερους".
Χριστούγεννα: είναι ιδιαίτερα πιθανή η επαφή με τους ηλικιωμένους
Η επαφή με τους ηλικιωμένους είναι ιδιαίτερα πιθανή τα Χριστούγεννα . "Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, φυσικά θα υπάρξουν παραβιάσεις", λέει ο ιολόγος Adams. Το ερώτημα που ανακύπτει πάντα είναι: είναι καλύτερα να λαμβάνουμε πολύ σκληρά μέτρα για μικρό χρονικό διάστημα ή λιγότερο σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Όσο περισσότερο διαδίδεται ο ιός, τόσο περισσότερο χρειάζεται για να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα . Οι νέες λοιμώξεις λοιπόν μειώνονται αργά αυτή τη στιγμή και δυστυχώς θα γίνει το ίδιο με τους θανάτους.
Μια αλλαγή στον ιό ως προς την επικινδυνότητά του δεν μπορεί να διαβαστεί από τα συνεχώς υψηλά ποσοστά θανάτου, λέει ο ιολόγος Adams. Η στρατηγική δοκιμών έχει αλλάξει τώρα δοκιμάζονται πιο συγκεκριμένα, ειδικά άτομα με συμπτώματα. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ του αριθμού των εξετάσεων και των θανάτων.
"Δεν έχουμε στοιχεία για ολοένα και πιο σοβαρά περιστατικά", λέει ο Adams. Από αυτήν την άποψη, δεν χρειάζεται να φοβάστε. Αλλά δεν πιστεύω πραγματικά ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων και των θανάτων μειώνεται γρήγορα. Θα ήταν καλό εάν οι αριθμοί δεν συνέχιζαν να αυξάνονται", λέει.