Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Το σχέδιο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα - Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα

“Πυρετώδεις” είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προεδρεύει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (05.12.2020), σε κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. 

Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.

ΠΟΥ: Δεν είναι πανάκεια τα εμβόλια

 

Ηάφιξη των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν σημαίνουν και αυτόματα το τέλος της πανδημίας, προειδοποίησε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, σημείωσε, ότι «τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid», εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».

«Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού πρόσθεσε ο Μάικ Ράιαν, ενώ από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, η Αμερικανίδα Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να «αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν» κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού. «Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα (…) μπορεί να σηματοδοτήσουν τη ζωή ή τον θάνατο για εμάς, για την οικογένειά μας», επισήμανε.

«Οι πρόοδοι που καταγράφονται στον τομέα των εμβολίων μας ανεβάζουν το ηθικό και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει έναντι της «αυξανόμενης αίσθησης ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια. «Την ώρα που τα εμβόλια αναπτύσσονται, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου όλος ο κόσμος να είναι προστατευμένος», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε, εξάλλου, την ανακοίνωση που έκαναν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, που δήλωσαν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως για την Covid-19, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο.

Η αλυσίδα μετάδοσης που δεν ρίχνει τα κρουσματα

Ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η «αλυσίδα» μετάδοσης του νέου κορονοϊού -και- στην Ελλάδα, καθώς έναν μήνα μετά την έναρξη του γενικού lockdown, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, καθώς τα θετικά κρούσματα σε καθημερινή βάση εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 9-10% επί του συνόλου των τεστ, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων, ο οποίος είναι ένα κλικ από τους 100.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υποχωρεί η πίεση της πανδημίας στη χώρα, παρ΄ότι έχει επιβληθεί lockdown για αρκετές εβδομάδες; Γαι δύο λόγους, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Διότι από τη μία η κινητικότητα των πολιτών είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο και από την άλλη, διότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία-σπίτι. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ή εργοστάσια μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές.

Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από τη χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εκτός πόλεων. Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις και τα στοιχεία, αφορά τη συμπεριφορά στα χωριά και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, παρά την απαγόρευση, ανάμεσα σε οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν ξεκολλά από το «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», ενώ στο «κάδρο» της ανησυχίας έχουν μπει και άλλες περιοχές, που δεν πέφτει το ιικό φορτίο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχει αυξηθεί.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ιδιαίτερα όμως για έξι περιοχές που δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.

Ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορονοϊό και επιπλέον, την απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ