Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ: "Μίσο βήμα" πριν την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα - Αναμένεται "μακελειό" στην τουρκική οικονομία

Ο νόμος «Περί εθνικής άμυνας» των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την Πέμπτη την αμφιλεγόμενη αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος  S-400 από την Τουρκία ως σημαντική συναλλαγή, επιβάλλοντας κυρώσεις εντός 30 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία θα πληγεί από τις νέες και καθυστερημένες κυρώσεις, καθώς μέλη της Επιτροπής της Βουλής και της Γερουσίας κατέληξαν τελικά σε συμφωνία, για τοn αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να περάσει από το Κογκρέσο αυτόν τον μήνα.

Μετά την πολυετή απροθυμία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ενεργήσει, το Κογκρέσο αναμένεται τώρα να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία για την αγορά του συστήματος S-400, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να υπογράψει το έγγραφο 4.517 σελίδων πρίν ο Τραμπ εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Έτσι εντός 30 ημερών από την κύρωση του εν λόγω νόμου του νόμου, απαιτείται από τον Πρόεδρο να επιβάλει τουλάχιστον πέντε από τις 12 κυρώσεις που παρατίθενται στον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω των κυρώσεων (CAATSA), «σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολήθηκε με την απόκτηση των S-400», συμπεριλαμβανομένων της  απαγόρευσης τραπεζικών συναλλαγών και δέσμευσης ακινήτων στις ΗΠΑ, άρνηση βίζας των ΗΠΑ και υποχρέωση των τραπεζών των ΗΠΑ να αρνηθούν τη χορήγηση δανείων σε οποιονδήποτε επιβάλλονται κυρώσεις.

Στον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας, Ismail Demir, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις για την επίβλεψη της αγοράς του S-400, ως κίνηση αποτροπής από τις ΗΠΑ  πρός άλλες χώρες, μελλοντικά να συνάψουν ανάλογες συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού με τη Ρωσία

Οι κυρώσεις αναμένεται επίσης να υπονομεύσουν την ήδη εύθραυστη ισορροπία μιας τουρκικής οικονομίας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια χρόνια ύφεση, υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα, με φόντο τη λίρα να χάνει την αξία της καθημερινά σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο.

Μία από τις χειρότερες στον κατάλογο αυτών των κυρώσεων, θα ήταν για την Τουρκία, η επιβολή κυρώσεων στην εξαγωγή αμυντικών προϊόντων και τεχνολογίας της, γεγονός που θα έβλαπτε σοβαρά την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ενώ οι τουρκικές εταιρείες βασίζονται σε δυτικές χώρες για ορισμένα βασικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων, οπτικών αισθητήρων και συστημάτων κάμερας για τη συναρμολόγηση των drones, τυχόν πιθανές κυρώσεις θα επηρεάσουν άμεσα τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να εξάγει τα αμυντικά της προϊόντα.

Η Τουρκία πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ότι δεν διαθέτει πλέον το ρωσικό αμυντικό σύστημα στα εδάφη της ή ότι το έχει θέσει σε λειτουργία προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις μετά την επιβολή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απίστευτα περήφανος που βοήθησα να διασφαλιστεί η συμπερίληψη μιας διάταξης στο NDAA για να κάνει αυτό που ο Τραμπ αρνήθηκε να κάνει, αναφορικά με την Τουρκία η οποία παρέλαβε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και ως εκ τούτου έπρεπε να τιμωρηθεί βάσει του υφιστάμενου νόμου», δήλωσε ο  γερουσιαστής Bob Menendez .

Η Τουρκία όχι μόνο δεν απομάκρυνε τους S-400, αλλά δοκίμασε το εν λόγω σύστημα στις 16 Οκτωβρίου στην παραθαλάσσια πόλη Sinop της Μαύρης Θάλασσας παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση,  νομίζω ότι οι περαιτέρω εξελίξεις θα είναι η επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, είτε το νομοσχέδιο υπογραφεί από την κυβέρνηση Τράμπ  όπως πρέπει χρονικά, είτε θα υπογραφεί από τον Μπάιντεν μελλοντικά

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται