Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά το AIDS εν έτει 2020: 38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με HIV

Κατά την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS υπάρχουν θετικά μηνύματα αφού ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, η πρόσβαση σε θεραπείες βελτιώνεται και όλο και λιγότεροι άνθρωποι επίσης πεθαίνουν από AIDS. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν σαν θανατική ποινή. Η εκπαίδευση και η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν τώρα να προστατευτεί κανείς ή να ζήσει καλά με τον ιό υπό την προϋπόθεση ότι έχει πρόσβαση και στα δύο παραπάνω.

Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με HIV , συμπεριλαμβανομένων 1,8 εκατομμυρίων παιδιών, περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν πρόσφατα και 690.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS. Πρόκειται για αριθμούς από το 2019. Κάθε χρόνο, η 1η Δεκεμβρίου ειναι η ημέρα αλληλεγγύης προς τους ασθενούντες, αλλά και προειδοποίηση ότι ο ιός απέχει πολύ από το να νικηθεί.

Η μόλυνση από τον ιό HIV μπορεί να προληφθεί

Αν και έχουν συμβεί πολλά από την έναρξη της επιδημίας, πάρα πολλοί άνθρωποι μολύνονται ακόμη. Η μόλυνση θα μπορούσε να αποφευχθεί, διότι υπάρχει κίνδυνος του ιού HIV υπάρχει μόνο εάν τα σωματικά υγρά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιών εισέλθουν στο σώμα. Ο ιός μπορεί έτσι να μεταδοθεί μέσω φύλου, ή από βελόνες κατά την χρήση ναρκωτικών και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, αλλά όχι στην καθημερινή ζωή μέσω βήχα, αγγίγματος ή μέσω του αέρα.

Η προστασία παρέχεται με προφυλακτικά , σύριγγες μιας χρήσης και φάρμακα . Ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να τερματίσουν την επιδημία του AIDS έως το 2030 μέσω της εκπαίδευσης και της ιατρικής περίθαλψης.

Εάν διαγνωστεί μια λοίμωξη, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία και να κάνετε τακτικές εξετάσεις σε πρώιμο στάδιο. Ο HIV βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η θεραπεία με φάρμακα που αναστέλλουν τον ιό μπορεί να καθυστερήσει και ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση του AIDS . Επίσης, οι ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία δεν είναι πλέον μεταδοτικοί. Ο HIV δεν είναι όμως ακόμη θεραπεύσιμος .

 

Οι αναπτυσσόμενες χώρες απειλούνται περισσότερο

Σε αντίθεση με τις βιομηχανικές χώρες, επηρεάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο. Για την ακρίβεια με τη φτώχεια και την άγνοια εξαπλώνεται ο HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες...

Η επιδημία του κορονοϊού επιδεινώνει ξανά την κατάσταση, οότε υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ