Υγεία

Aξιωματούχος του ΠΟΥ: Μάσκες και στο σπίτι τα Χριστούγεννα!

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρότεινε στους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συναντήσεων τα Χριστούγεννα για να καταπολεμήσουν οποιαδήποτε πιθανή εξάπλωση του Covid-19.

Ο Δρ Michael J Ryan, ένας από τους πιο παλιούς εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες της Ιρλανδίας, λέει ότι υπάρχουν πολλές «μικρές επιλογές» που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να κρατήσουμε τους πάντες ασφαλείς στα σπίτια μας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Μιλώντας πριν από μια vitual τελετή όπου θα λάβει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαρ της Ιρλανδίας για το 2020, ο Δρ Ryan ανέφερε ότι η χρήση μάσκας σε μια οικογενειακή συγκέντρωση θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει μια πραγματική διαφορά.

"Στην πραγματικότητα, εάν έχετε ένα πολύ ευάλωτο άτομο στο σπίτι και έρχεστε από ένα μέρος όπου νομίζετε ότι μπορεί να εκτεθείτε, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Φοράτε μια μάσκα μόνοι σας", είπε.

"Εάν πιστεύετε ότι δεν έχετε μολυνθεί, αλλά θα μπορούσε να είμαι κίνδυνος για τον γονέα μου ή τον αδερφό μου ή την αδερφή μου που έχει σωματική αναπηρία ή υποκείμενη πάθηση, τότε ίσως πρέπει να φοράω τη μάσκα. Ίσως πρέπει να πλένω τα χέρια μου τρεις φορές την ώρα και πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός υποθέτοντας ότι είμαι το πιθανό άτομο που θα μπορούσε να φέρει αυτήν την ασθένεια στο σπίτι" ανέφερε ο Δρ Ryan και ενθάρρυνε επίσης τους ανθρώπους να μην κολλήσουν σε ένα δωμάτιο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενθαρρύνοντάς τους να βγουν από το σπίτι και να κάνουν βόλτες όσο μπορούν.

"Μπορείτε να ξεφλουδίσετε τις πατάτες και τα καρότα σε άλλο δωμάτιο, ενώ κάποιος ετοιμάζει φαγητό στην κουζίνα", είπε και συμπλήρωσε "Λυπάμαι που είμαι απλοϊκός, αλλά αυτές είναι οι μικρές επιλογές που κάνουμε. Το παιχνίδι των περιθωρίων. Ποια είναι τα περιθώρια εδώ για έκθεση; Παρά όλοι να κάθονται μετά το δείπνο, δώδεκα άτομα σε ένα δωμάτιο κι όλοι παρακολουθούν τηλεόραση με τα παράθυρα κλειστά, ίσως οι άνθρωποι να βγαίνουν για μια βόλτα, να βγαίνουν έξω και κάνουν αυτή τη συζήτηση σε διαφορετικό περιβάλλον."

Τόνισε επίσης ότι οι μαθητές και οι νέοι που επιστρέφουν στο σπίτι για τις διακοπές πρέπει να «κατανοήσουν τις ευθύνες τους για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους για εκείνους τους ηλικιωμένους ή για εκείνους με υποκείμενα νοσήματα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ